Politika

Pobjede i porazi

Tjedan obilježio novi gospodarski poraz i afera Agram

Tjedan obilježio novi gospodarski poraz i afera Agram

U tjednu iza nas Europska komisija opet je upozorila na naše ne baš sjajno ekonomsko stanje, zagrebački gradonačelnik ostao je u istražnom zatvoru, dok je ostatku njegovih kolega odobrena jamčevina

U tjednu iza nas Europska komisija opet je upozorila na naše ne baš sjajno ekonomsko stanje, zagrebački gradonačelnik ostao je u istražnom zatvoru, dok je ostatku njegovih kolega odobrena jamčevina. U Saboru se pak raspravljalo o izmjenama izbornih zakona.

 Još jedan tjedan, još jedna porazna financijska prognoza za Hrvatsku.

Hrvatska je u grupi najgorih zemalja EU, s padom BDP-a od 0,7 posto, a stopa nezaposlenosti mogla bi s lanjskih 17,3 porasti na 17,7 posto. Ipak, ni ove negativne prognoze nisu omelepotpredsjednika Vlade Branka Grčića u širenju optimizma.

Bez obzira na nastavak recesije, nada se pozitivnim trendovima, posebice u industriji, te rastu stranih ulaganja i izvoza...

"Možete iščitati iz izvješća Komisije taj skepticizam s obzirom na generalnu poziciju Europske unije u odnosu na druge centre moći. U EU se stvari ne odvijaju onako kako bi to željeli. Osim provedbe reformi treba ozbiljno razmišljati i o povećanju potražnje, što kroz potorošnju stanovništva, što kroz nove investicije i mi u Vladi pokušavamo kroz ta dva smjera gurati stvari", kaže Grčić.

U Saboru se na dnevnom redu Odbora za Ustav našla inicijativa za referendum o izmjeni izbornih pravila. U ime obitelji tvrdi da je skupila dovoljno potpisa, Odbor misli da nije pa su odlučili odluku prebaciti na Ustavni sud da se točno utvrdi koliko točno potisa treba da bi se referendum proveo.

Ovo je bila samo uvertira u maratonsku raspravu na Odboru o prijedlozima izmjena izbornih zakona. Svi su redom za uvođenje preferencijskih listi, samo ovisi na koji način i koliko glasova.

Prijedloge je čak pohvalio i Vladimir Šeks, da bi nakon toga ipak upozorio kako njegova stranka neće na ništa pristati dok se ne promjeni Ustav kako bi dijaspora imala isto pravo glasa. No također je upozorio da novi način izbora zastupnika neće promijeniti stav građana o Saboru.

"Iluzija je da bi se promjenu izbornog zakonodavstva taj ugled ili povećao, ili se povećala vjerodostojnost i povjerenje građana u politiku i institucije političkog sustava", rekao je Šeks.

A zagrebački gradonačelnik Bandić ostat će još neko vrijeme u zatvoru, njemu jedinom nije odobrena jamčevina. Njegovim suosumnjičenicima jest. Zamjenica ravnateljice USKOK-a Ksenija Krizman i najavila da će se na odluku žaliti, a rok ističe u ponedjeljak.Bandiću ovo nije bilo jedino pojavljivanje na sudu.

Zbog duševne boli i klevete koju je osjetio nakon intervjua premijera Milanovića objavljenog na HTV-u, tužio je glasnika tj. javnu televiziju. Premijer Milanović pojavio se na sudu u svojstvu svjedoka. Odvjetnik HTV-a Emil Havkić:

"Premijer je saslušan samo na okolnost autentičnosti snimke, Bandić nije imao pitanja, već je dao svoj iskaz kao stranka na okolnosti duševnih boli koje je pretrpio. U svojem iskazu tvrdi da nikada nije bio kažnjavan, da su mu imputirane stvari u izjavi premijera koje nisu točne, a da je nakon objave intervjua imao problema u suradnji sa svojim suradnicima i redovitom obavljanju poslova", rekao je Havkić.

A branitelji su i dalje u šatoru ispred resornog ministarstva i gotovo svakodnevno pronalaze nove motiv i razloge za prosvjedovanje. U isto vrijeme Vlada je na sjednici nekolicini njihovih bivših suboraca oprostila 12,5 milijuna kuna kreditnog duga.

Ovoga tjedna otvorile su se i ponude za eksploataciju nafte u Jadranskom moru. Vladajući nas uvjeravaju da je riječ o poslu stoljeća, no istodobno su sve glasniji građani i nevladine organizacije uvjerene da bi zbog ekološkog onečišćenja mogli ostati bez slamke spasa hrvatskog gospodarstva - turizma.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.