Politika

Njemački mediji: Šešelj je bacio Hrvatsku i Srbiju u novo ledeno doba

Njemački mediji: Šešelj je bacio Hrvatsku i Srbiju u novo ledeno doba

Njemački mediji raspisali su se o sukobu Hrvatske i Srbije zbog povratka Vojislava Šešelja u Beograd.

 

Deutsche Welle na srpskom jeziku prenosi pisanje Tiroler Tageszeitunga koji ističe kako su dvije najvažnije zemlje Balkana ponovno u političkom klinču te da je Šešelj ponovno uspio jer određuje politiku. Odnosi između Hrvatske i Srbije ušli su u novo ledeno doba

'Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je otkazao posjet Beogradu zakazan za sredinu prosinca. Aleksandar Vučić, njegov srpski kolega, ne dozvoljava da mu se drže 'lekcije iz demokracije'. Pun gnjeva, on kaže: 'Nismo mi vreća za udaranje!' Dakle opet je uspio: Vojislav Šešelj, srpski nacionalistički lider, poslije jedanaest godina pušten odlukom Suda za ratne zločine u Haagu zbog toga što boluje od raka, određuje politiku kao nekada', piše Tiroler Tageszeitung.

Ipak, zaključuju kako se za današnju Srbiju ne može reći da podržava Šešeljevu politiku.

'Srbija, kandidatkinja za EU i ipak najveća zemlja u regiji, smatra da je druge zemlje nepravedno tretiraju. Prethodnih dana posvuda na Kosovu bilo je zastava s granicama Velike Albanije, a Beograd se osjeća ugroženim', ocjenjuje Tiroler. Podsjećaju i na novi spor Beograda i Podgorice oko Gavrila Principa te rasplamsali sukob između Tirane i Beograda nakon albanske zastave na dronu tijekom nogometne utakmice reprezentacija Albanije i Srbije.

'Srbija ne zna što ju je snašlo. Glavni cilj Europske unije u regiji je politički mir Balkana. Sad Bruxelles ima gomilu novih 'gradilišta'', zaključuje Tiroler Tageszeitung.

Deutsche Welle
prenosi i pisanje Dorstener Zeitunga o tome kako današnja Srbija nema ništa sa Šešeljevom politikom te donosi izjavu premijera Aleksandra Vučića u kojoj optužuje EP da je rezolucijom htio poniziti Srbiju.

Kronen Zeitung piše da su se povratkom Šešelja u Srbiju 'na muci našli baš premijer Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić'.

'Obojica su bili njegovi bliski suradnici koji su s njim raskrstili tek u jesen 2008. I dok se Vučić pokušava distancirati od novonastalog problema, Nikolić se do sada nije javio za riječ', ističe Kronen Zeitung.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.