Politika

Josipović: drvna industrija strateška grana, pilane moraju opstati

Josipović: drvna industrija strateška grana, pilane moraju opstati

Za hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića drvna industrija pripada strateškim granama hrvatskoga gospodarstva, što, kako je rekao u srijedu u Otočcu, potvrđuje i podatak da je ta industrija u prvih šest mjeseci ove godine, unatoč krizi, znatno premašila prošlogodišnji izvoz te pilane, osobito na ruralnim područjima, moraju opstati.

Predsjednik Josipović bio je u Otočcu na sastanku s predstavnicima 22 ličke pilane u sklopu Klastera drvoprerađivača Ličko-senjske županije.

Tom je prigodom rekao da se njihovi pogoni "moraju zadržati pod svaku cijenu". Dodao je kako nije siguran u kojemu obujmu i kapacitetu - istom, manjem ili većem, ali im se, istaknuo je, moraju omogućiti investicijska ulaganja za nužnu konkurentnost i kako bi se potaknula što veća finalizacija proizvoda.

Također je rekao kako je siguran da nedostatak drvne sirovine, koji ih najviše muči, nije nepremostiv problem.

"Aktualni podaci o drvnoj industriji nam govore da je drvo, kao strateški resurs, stavljeno u funkciju razvoja ovog važnog sektora i da hrvatska drvna industrija, ako se nastave ulaganja u razvoj i unapređenje proizvodnje, osobito u znanje, inovacije i dizajn, može znatno unaprijediti postojeće rezultate i postati ozbiljna snaga i pokretač svekolikoga gospodarskog razvoja", istaknuo je Josipović.

Govoreći o problemima vezanim uz nabavu sirovine i povećanje konkurentnosti, ocijenio je da nedovoljna profitabilnost i poslovanje u uvjetima ograničenih mogućnosti kreditnog zaduživanja za nove tehnologije, iako je finalizacija proizvodnje u toj industriji zapravo jedini jamac održivosti, otvara pitanje je li drvo, kao naš strateški resurs, stavljeno i u funkciju ravnomjernoga regionalnog razvoja.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić rekao je s tim u vezi da je u Hrvatskoj 66 "finalista" i 280 drvoprerađivača koji se bave sirovom građom i poluproizvodom.

Mali drvoprerađivači dobivaju od ukupne raspoložive mase jednu četvrtinu, a zapošljavaju deset posto radnika u toj djelatnosti. Tek kroz četiri ili pet godina proizvodnja Hrvatskih šuma mogla bi porasti sa sadašnjih 5,8 milijuna prostornih metara drvne mase na godinu na 7,5 milijuna, koliki je godišnji prirast iznad kojega se ne smije ići jer postoje stoljetne šume koje se ne eksploatiraju. Preduvjet za to jest ulaganje u ceste i nova zapošljavanja u Hrvatskim šumama, rekao je Pavelić.

Do tada se stanje vezano uz nabavu drva za pilane neće bitno poboljšati jer je Hrvatskoj strateški važno da prednost u opskrbi sirovinom imaju velika poduzeća drvne industrije koja se bave finalizacijom proizvodnje, a ne izvozom sirove građe i poluproizvoda.

Po riječima predsjednika Klastera drvoprerađivača Ličko-senjske županije Milana Tomaića, u tom klasteru obrti i poduzeća zapošljavaju 429 radnika i ostvaruju prihod oko 194 milijuna kuna. Poslovni bi rezultati bili bolji da raspolažu s dovoljno sirovine, rekao je Tomaić, dodajući da su, primjerice, prošle godine iskazali potrebu za 142 tisuće prostornih metara drva, ali su im Hrvatske šume isporučile samo 104.800 prostornih metara.

Nedostatak sirovine najveći je i kontinuiran problem, istaknuo je Tomaić.

Predsjednik se nakon Otočca uputio u posjet Udbini, Ličkome Petrovu Selu te Nacionalnom parku Plitivičkim jezerima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.