Politika

Ministar obrane

Kotromanović u iračkom Kurdistanu najavio pomoć pešmergama

Kotromanović u iračkom Kurdistanu najavio pomoć pešmergama

Ministar obrane Ante Kotromanović krajem prošlog tjedna posjetio je irački Kurdistan i u razgovoru s tamošnjim predsjednikom Masudom Barzanijem rekao da je Hrvatska spremna pomoći pešmergama u borbi s radikalnom sunitskom skupinom Islamskom državom.

Kako se navodi u priopćenju na stranici kurdistanskog predsjedništva, Kotromanović i Barzani razgovarali su o odnosima Hrvatske i Kurdistana, autonomnog područja na sjeveru Iraka, o borbi protiv terorista Islamske države i vojnim potrebama pešmergama.

Kotromanović je, po priopćenju, rekao da je došao u Kurdistan kako bi ispitao na koji način Hrvatska može pomoći u borbi protiv Islamske države te je iskazao spremnost Hrvatske da pomogne pešmergama u uvježbavanju i vojnoj pomoći.

Barzani je na tome zahvalio i rekao da je Kurdistan, područje bogato naftom, zainteresiran i spreman razviti bliske odnose s Hrvatskom.

Kotromanović je krajem rujna izjavio novinarima da Hrvatska još ne zna kakve će biti njezine obveze u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države, ali da kao odgovorna članica NATO-a i demokratska zemlja koja brani standarde demokratskog društva ne može i neće odustati od svoje uloge i zadaće.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.