Politika

Intervju

Dodik protiv NATO-a, skeptičan prema EU-u

Dodik protiv NATO-a, skeptičan prema EU-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za ruski internetski portal koji je objavljen u četvrtak se usprotivio mogućem ulasku Bosne i Hercegovine u NATO a istodobno je izrazio skepticizam u odnosu na dalje približavanje Europskoj uniji sugerirajući kako su dobra alternativa "euroazijske integracije" koje promiče službena Moskva.

U intervjuu za portal lenta.ru iz kojega je izvatke prenijela novinska agencija RS Srna, Dodik je kazao kako su građani entiteta kojemu je na čelu protiv pridruživanja NATO-u te da svaka odluka o tome mora biti donesena na referendumu koji bi se organizirao na entitetskoj razini.

"To je logično, ako se uzme u obzir cijeli niz povijesnih razloga. Jedna od tih činjenica je i to što je NATO prije 20 godina bombardirao Srbe u BiH, a potom i Srbiju", rekao je Dodik konstatirajući kako će vojna neutralnost Srbije diktirati dalje ponašanje vlasti bosanskih Srba u odnosu na približavanje NATO-u.

BiH je članica NATO-va programa "Partnerstvo za mir" (PfP) a uvjetno joj je odobren Akcijski plan za članstvo (MAP) kao zadnja stepenica prije punopravnog članstva.

Aktiviranje MAP-a ovisi međutim o uknjižbi perspektivne vojne imovine na državu BiH što Dodik već godinama blokira tražeći da ona pripadne entitetima te da se onda "posuđuje" oružanim snagama.

Blok predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS) koji od listopadskih izbora čini novu vladajuću većinu u BiH na državnoj razini najavio je spremnost da sudjeluje u konačnom rješavanju tog problema.

Dodik je ustvrdio i kako je među bosanskim Srbima sve manje eurooptimizma dodajući kako i osobno dvoji je li pridruživanje Eueropskoj uniji dobra opcija.

"Nas faktički prisiljavaju da se integriramo u EU. Nejasno je koliko je to dobro", izjavio je Dodik.

Najavio je kao RS planira jačati suradnju s državama euroazijske regije uz konstataciju kako je veoma važno da euroazijski model bude što snažniji "kako bi bio alternativa drugim globalnim projektima".

Srna prenosi Dodikove riječi po kojima on "bezuvjetno razumije i podupire" ruskog predsjednika Vladimira Putina u sadašnjoj konfrontaciji sa Zapadom što uključuje i rusku aneksiju ukrajinskog Krima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.