Politika

EU i NATO

Bakoyannis: Hrvatska "primjeran kandidat" za NATO i EU

Bakoyannis: Hrvatska

Hrvatska, koja je među inim i nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, primjeran je kandidat za EU i NATO i sa sigurnošću se može predvidjeti da će se vrlo brzo pridružiti objema organizacijama, kazala je Dora Bakoyannis

Hrvatska je "primjeran kandidat" za NATO i EU i brzo će se priključiti objema organizacijama, ocijenila je grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis na tribini o transformaciji jugoistočne Europe u Centru za strateška međunarodna istraživanja (CSIS) u Washingtonu.

"Hrvatska, koja je među inim i nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, primjeran je kandidat za EU i NATO i sa sigurnošću se može predvidjeti da će se vrlo brzo pridružiti objema organizacijama", kazala je Bakoyannis ističući na primjeru Slovenije i Hrvatske kako proces integracije u euroatlantske strukture mijenja zemlje na trusnom području jugoistočne Europe.

Navodeći kako NATO na summitu u Bukureštu mora odlučiti o pozivnicama za Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju, ona je kazala da "Grčka načelno svim srcem podržava proširenje Saveza", kao doprinos jačanju sigurnosti i stabilnosti svih u euroatlantskoj regiji. 

"Hrvatska i Albanija jako su napredovale u posljednjih godina, dokazujući kako su u poziciji da dalje promiču načela NATO-a, no žalosti me što ne mogu isto reći za Bivšu jugoslavensku Republiku Makedoniju", rekla je Bakoyannis, rabeći službeni UN-ov naziv za Makedoniju, s kojom je Grčka u 15-godišnjem sporu oko imena.

Rješavanje spora oko imena Makedonije, koje nosi i sjeverna grčka pokrajina, Bakoyannis je označila kao uvjet da Grčka podrži ulazak Makedonije u NATO i EU. Nedavno je, na inicijativu UN-a, pokrenut novi krug pregovora o rješenju problema imena Makedonije.

"Skoplje ima samo jedan put u NATO i EU - poštivanje načela dobrosusjedskih odnosa, uključujući obostrano prihvatljiva rješenja. Savezi među državama stvaraju se samo na međusobnom povjerenju i dobrosusjedskim odnosima", kazala je.

Atena već dulje prijeti da će blokirati primanje Makedonije u NATO, ne pristane li vlada u Skoplju na promjenu imena države.

Bakoyannis je također iskazala nespremnost Grčke da prizna neovisnosti Kosova, čije se proglašenje očekuje idućih dana, ističući potrebu da se unutar EU postigne jedinstveno stajalište prema Kosovu.

"EU je ključna za rješenje statusa Kosova sada i ubuduće. Zato je imperativ da EU govori jednim glasom", kazala je Bakoyannis, dodajući kako je određivanje budućeg statusa Kosova vrlo složena i delikatna zadaća u kojoj nema jednostavnih rješenja.

Također se zauzela za europsku perspektivu Srbije, ističući da "Srbija pripada EU" te da njezine jasne euroatlantske perspektive treba potvrditi međunarodna zajednica.

Bakoyannis će danas u State Departmentu razgovarati s državnom tajnicom Condoleezzom Rice o summitu NATO-a, Kosovu i drugim pitanjima


Reci što misliš!