Politika

Zahtjevi

Odbor Saboru: čim prije raspraviti izvješće o provedbi zakona o braniteljima

Odbor Saboru: čim prije raspraviti izvješće o provedbi zakona o braniteljima

Saborski Odbor za ratne veterane zatražio je u utorak od Hrvatskog sabora da u najkraćem roku raspravi izvješće o provedbi zakona o pravima hrvatskih branitelja za 2013.

 

Odbor je predsjednika i potpredsjednika Josipa Đakića (HDZ) i Željka Sabu (SDP) ovlastio da u razgovoru s predsjednikom Sabora vide ima li proceduralnih mogućnosti da se predstavniku stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) omogući da se, u okviru izvješća, obrati zastupnicima.

Od saborskih klubova zatražio je da se u roku od osam dana izjasne kakav rang žele za novi zakon o braniteljima - ustavni, organski ili obični.

Epilog je to (uvijek) dinamične i polemične sjednice Odbora za ratne veterane koji je gotovo sat vremena 'potrošio' dogovarajući se o dnevnom redu.

Đakić je, naime predložio zakone po kojima bi se opskrbnine i pitanje udžbenika, iz zakona o socijalnoj skrbi i o obrazovanju prebacili u matični zakon o braniteljima, te da se pokrene postupak promjene Ustava i omogući donošenje ustavnog zakona o braniteljima, no 'vladajući' su ga glasovanjem zaustavili.

Za dvije točke smo tek danas dobili materijale i ne možemo raspravljati, rekao je Sabo koji predlaže da se o rangu novog zakona odlučuje kad ga se uputi u proceduru.

"Hoćete reći da Sabor prije tog nacrta ne bi trebao raspravljati o hrvatskim braniteljima?", zanimalo je predstavnika branitelja Josipa Klemma.

Tomislav Ivić (HDZ) uzvraća kako se, da se htjelo, moglo raspravljati na tu temu, primjerice, kroz izvješće o provedbi zakona o braniteljima za 2013.

Upitao je zašto se izbjegava rasprava i ustvrdio da je izvješće u Saboru od rujna.

I Darko Lednski (SDP) poziva da se Odbor, ali i Pododbor formiran upravo radi izrade nacrta novog zakona, fokusiraju na izradu strateškog zakona koji bi riješio nepravde i nelogičnosti iz drugih zakona koji se tiču branitelja i njihovih obitelji.

Budemo li išli parcijalno, može nam se dogoditi da od šume ne vidimo drveće, poručio je Ledinski odbijajući tvrdnje da Sabo strančari i politizira.

Braniteljski predstavnici opetuju kako prava branitelja trebaju biti u jednom zakonu.

Seljenje prava u Ministarstvo socijalne skrbi je povijesna sramota hrvatske države i jedan od razloga Savske, ocijenio je Ante Deur.

Ne možemo se igrati s ljudskim sudbinama, dodaje Klemm i ustrajava da su premijer i ministar branitelja "lagali" kad su tvrdili da braniteljima aktualna vlast ništa nije oduzimala, odnosno "skidala".

Ljudi, uozbiljimo se, pozvao je vanjski član Odbora Ilija Vučemilović, navodeći da su u zadnjih deset dana bila tri suicida branitelja, u ponedjeljak pokušaj suicida.

Svako samoubojstvo je tragedija, samoubojstvo hrvatskog branitelja je i opomena, nit vodilja da radimo što kvalitetnije, uzvratio je Ledinski.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.