Politika

SAD zbog nemira zatvara za javnost veleposlanstvo u Jemenu

SAD zbog nemira zatvara za javnost veleposlanstvo u Jemenu

Sjedinjene Američke Države do daljnjega zatvaraju za rad sa strankama veleposlanstvo u Jemenu zbog nemira u toj zemlji nakon što je vlada odstupila a zemlju preuzeli Houthi, pobunjenici koje podupire Iran, objavljeno je u ponedjeljak.

 

Odluka je donešena "zbog niza razloga za oprez i zabrinutost za naše zaposlenike i one koji posjećuju veleposlanstvo", objavljeno je u priopćenju.

Nedavno su američki dužnosnici objavili da je broj osoblja u veleposlanstvu u Sana'ai smanjen.

Vlada Abd-Rabbua Mansoura Hadia raspala se prošlog tjedna nakon što se suočila sa napredovanjem Houtha. Time je SAD lišen odavnog saveznika u borbi protiv Al Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP).

Prema navodima američkih dužnosnika, stanje u Jemenu promjenjivo je i kaotično.

Bijela je kuća objavila da će i dalje blisko surađivati s Jemenom protiv Al Kaide te da će se nastaviti barem neke operacije.

Mjesni dužnosnici izjavili su da je bespilotna letjelica, za koju se pretpostavlja da je američka, u ponedjeljak napala automobil u pokrajini Marib na istoku Jemena i da su u napadu ubijena trojica pripadnika Al Kaide.

Jedan sigurnosni dužnosnik u Washingtonu rekao je za Reuters da je veleposlanstvo najvjerojatnije zatvoreno zbog toga što se našlo u kaotičnom okruženju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.