Politika

Sabor raspravio izvješće o lanjskim sastancima Europskog vijeća

Sabor raspravio izvješće o lanjskim sastancima Europskog vijeća

Saborski zastupnici kratko su u srijedu raspravili izvješće predsjednika Vlade RH o održanim sastancima Europskog vijeća u 2014. godini, a laburist Dragutin Lesar izrazio je sumnju da je Hrvatska uopće bitno utjecala ili mijenjala prijedloge prije tih sjednica.

"Je li uopće bilo prijedloga iz Hrvatske koji nisu započinjali s 'Hrvatska se slaže...', 'Hrvatska smatra da je to u redu..'", rekao je Lesar.

Ocijenio je kako se hrvatski problemi prešućuju na gotovo svim razinama - od premijera, ministrice vanjskih poslova nadalje, pa se "još ne zna kako ćemo dobiti Hernadija, nije dovoljno rečeno ni o Schengenskom sporazumu i da je to za građane korisno, a čini se da neki nisu oduševljeni s time pa tu možemo imati problema".

Tu su, dodao je, i pitanja industrijske kokurentnosti, transatlanskog sporazuma između SAD-a i EU, i drugo.

Lesar je istaknuo kako zasigurno postoje neke teme koje prije treba raspraviti u Saboru, npr. umirovljenje sa 67 godina starosti i slično.

"Tko odlučuje kad će se nešto dati u javnost i kome, te kada će o tome moći raspravljati stručna javnost? A poslije ćemo se pitati otkuda pravila koja Hrvatskoj stvaraju probleme", poručio je Lesar i dodao: "Čini se da nam pokvarene zube vade bez anestezije".

Iz HNS-a, pak, poručuju kako Hrvatska ide dobrim smjerom te da stalna komunikacija s EU partnerima daje dobre rezultate.

Potpredsjednik Sabora Milorad Batinić (HNS) naglasio je da Hrvatska nastoji riješiti pitanje nezaposlenosti, posebice kad je riječ o nezaposlenosti mladih, što je problem i u mnogim drugim državama EU. "Nismo sami u situaciji gdje su mladi nezaposleni i zajedničkim ćemo snagama uspjeti izaći iz krize", kazao je.

Naglasio je kako je Hrvatska od neprepoznatljive energetske zemlje došla na kartu Europe. "Zacrtani smjer je dobar, stalna komunikacija jednakopravnih aktera i, rekao bih, partnera, može i mora dati rezultate i daje nam za pravo vjerovati da će tako i biti", zaključio je.

Svi zastupnički klubovi u raspravi su podržali izmjene Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima, pri čemu je Đurđica Sumrak (HDZ) rekla da su time obuhvaćeni svi novi propisi koje je nužno regulirati, a Boro Grubišić (HDSSB) pozdravlja što će se krivotvorenje lijekova i veterinarskih proizvoda napokon kažnjavati.

Nakon što je Grubišić izrazio bojazan da domaće prvoklasno mlijeko, s nezagađenih pašnjaka, ide u inozemstvo, a da pijemo drugu klasu, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol rekla je da je u nas više od 90 posto mlijeka prve klase.

Najavila je da u ministarstvu rade na blažim kriterijima za male mljekare i male klaonice, kako bi se mali preradbeni kapaciteti ponovno vratili i radili za lokalno tržište.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.