Politika

Rasprava

Sabor o izmjenama Općeg poreznog zakona

Sabor o izmjenama Općeg poreznog zakona

Sabor raspravlja o izmjena Općeg poreznog zakona kojima se uvodi niz novina koje bi trebale, uvjeravaju vladajući, rezultirati efikasnijom poreznom upravom u korist veće pravne sigurnosti poduzetnika.
Između ostalog, porezni obveznici imat će pravo na ispravak porezne prijave, a moguće će biti i sklapanje upravnog ugovora kojim će obveznik svoj porezni dug moći namiriti najkasnije u roku od dvije godine. Uvodi se i donošenje obvezujućih mišljenja od strane porezne uprave, kao mogućnost sklapanja porene nagodbe.

"Cilj ove mjere je povećavanje naplate novoutvrđenih obveza u poreznom nadzoru, skraćivanje, trajanje porezog postupka, nema žalbe, nema prigovora tužbi, znate da to jako dugo traje. Tu se potiče poreznog obveznika na dobrovoljno izvršenje svojih poreznih obveza, a stimulativno mjere s druge strane je primarno oslobađanje zatezne kamate," rekao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović.

Ne možete predlagati izmjene Zakona bez prethodne procjene fiskalnog učinka, poručio je HDZ-ov Ivan Šuker, dok je njegov stranački kolega Goran Marić vladajućima poručio kako stalnim izmjenama poreznog zakona u porezni sustav umjesto reda uvode - nered.

"Ovo je samo tri godine, vaš 44. zahvat u poreznom sustavu. Ovo je zadnji čin drame koja se zove predstečajna nagodba. Onima kojima ste oprostili najveći broj dugova, ostatak im reprogramirate, a što o tome misle mali poduzetnici, to Vladi uopće nije bitno," rekao je Marić.

"48 milijarde su se vjerovnici dogovorili da će se riješiti, zašto smatramo da to samo pravosuđe treba, a onda vidimo puno neefikasnosti pravosuđa. 32 tisuća je izišlo iz rizika i normalno posluje, 32 tisuće zaposlenih.

Promatramo stečaje naplata je 9 posto potraživanja, koliko su naplatili u predstečajnoj i preko 50 posto," replicirao je bivši ministra financija nezavisni Slavko Linić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.