Politika

Crnogorski ministar vanjskih poslova

Lukšić: Prevlaka i Sutorina neće usporiti pregovore Crne Gore s EU

Lukšić: Prevlaka i Sutorina neće usporiti pregovore Crne Gore s EU

Crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić izjavio je u četvrtak da su se Crna Gora i Hrvatska još ranije suglasile da pitanje Prevlake rješavaju pred Međunarodnim sudom pravde, dok je razgraničenje s BiH usglašeno na stručnoj razini i nema prostora za njegovo preispitivanje.

"Što se tiče Prevlake, jedno od rješenja je da slučaj iznesemo pred Međunarodni sud pravde. Ta je opcija postojala i ranije, ali nijesmo mogli definirati sve elemente specijalnog ugovora koji otvara put da se predmet iznese pred Sud u Hagu", rekao je Lukšić podgoričkoj agenciji MINA.

Kako je pojasnio, da bi dvije strane mogle iznijeti svoja stajališta i sučeliti argumente na tom sudu, potrebno je potpisivanje posebnog sporazuma koji ratificiraju parlamenti dviju država, čime se omogućuje otvaranje postupka pred sudom.

"Mi smo u drugoj polovici prošle godine iskazali interes da idemo u tom pravcu. Hrvatska se suglasila i poslala nam stručnu verziju takvog sporazuma koju smatramo dobrom osnovom za koncipiranje konačnog teksta, koji bi bio upućen parlamentima", rekao je Lukšić.

Lukšić je naglasio da to što je Hrvatska poslala Crnoj Gori nije predlog za razgraničenje nego, kako je naveo, nužni korak u pravcu otvaranja spora da bi i jedna i druga strana bile u prilici da sudu iznesu argumente.

"To je tehnički sporazum kojim se otvara postupak, određuje redoslijed iznošenja slučaja, način vođenja postupka i slično", precizirao je.

Upitan da li pitanje Prevlake može utjecati na europski put Crne Gore i postoji li bojazan da Hrvatska u nekom trenutku blokira pregovore, Lukšić je rekao da ne misli da je takav scenario realan, iz više razloga.

Očigledno je, kako je naveo, da su obje strane zainteresirane da se dođe do trajnog rješenja, što znači da postoji bilateralna spremnost.

"Drugo, Hrvatski sabor je donio rezoluciju o europskim integracijama, ističući da neće bilateralna pitanja koristiti kao instrument za usporavanje pregovora drugih država s EU. Dakle, u ovom trenutku to ne izgleda kao realan scenarij i zaista vjerujem u naš skori dogovor nakon otvaranja postupka pred sudom u Hagu i donošenje konačne presude", naveo je Lukšić.

Upitan da li na pregovore može uticati činjenica da su pojedini političari u BiH pokrenuli pitanje Sutorine koja, po njihovom mišljenju, treba da pripadne toj državi, i da se sa time otvara još jedno sporno pitanje sa susjedima, Lukšić je rekao da svaka zemlja ima način na koji se neki međunarodni ugovor u unutrašnjoj proceduri dovodi do ratifikacije.

"BiH se opredijelila za još jednu provjeru načina na koji je ovaj postupak vođen ranije. Međutim, po nama tu nema postora za bilo kakav razgovor ili preispitivanje onoga što je već ranije na ekspertskom nivou usuglašeno", kazao je Lukšić.

Podsjetio je da je Sporazum o razgraničenju parafiran i da je "prošao vladu Crne Gore i Vijeće ministara BiH".

"Jedino preostaje da se potpiše i ratificira i time zaista bude dobar primjer kako države na ovim prostorima mogu rješavati bilateralna pitanja kroz dijalog i dobrosusjedske odnose", dodao je Lukšić.

"Što se tiče implikacija na pregovarački proces, ne vidim da bi to i na koji način moglo utjecatie na pregovore Crne Gore s EU", kazao je, napomenuvši da ti pregovori idu planiranom dinamikom.

"Sve što smo planirali kad smo ušli u ovu fazu pregovora odvija se željenim tempom. Već je otvoreno 16 poglavlja", rekao je Lukšić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.