Politika

Sabor o konačnom Zakonu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta

Sabor o konačnom Zakonu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta
Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je rad nastavio raspravom o konačnom Zakonu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, a zamjenica ministra Snježana Španjol objasnila je ključne ciljeve:

"Donošenjem predloženog zakona i provođenjem postupka komasacije nakon 30 godina omogućilo bi se okrupnjavanje posjeda i katastarskih čestica poljoprivrednog zemljišta, uvođenje i uređenje putne i kanalske mreže, navodnjavanje, olakšavanje navodnjavanja u pojedinim dijelovima RH, te sređivanje vlasničkih i drugih stranopravnih odnosa na zemljištu radi njegovog ekonomičnijeg iskorištavanja te stvaranja povoljnih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje", rekla je Španjol.

I dok bi se sredstva osiguravala iz EU fondova, u raspravi se čulo da bi nam trebale nove geodetske izmjere a to bi pak koštalo čak 4,5 milijarde kuna. Čulo se i da je Marija Terezija za uređivanje zemljišnih pitanja više učinila nego sve dosadašnje Vlade. A DC-ova Vesna Škare Ožbolt upozorila je na još jednu nevjerojatnu stvar.

"U dobrom dijelu Dalmacije imate još upisanu talijansku vlastelu na parcelama, dakle, na sudovima vam se danas razvrgavaju feudalno.kmetski odnosi. U 21. stoljeću u Hrvatskoj", rekla je Škare-Ožbolt.

Mile Horvat iz SDSS-a zauzeo se pak za preciziranje pravične naknade.

"Komasacija po nama ima logiku ako je s jedne strane ispunjen opći, državni interes da se okrupni parcela, i s druge strane, onaj korisnik parcele koejmu se oduzme ta čestica, da bude zadovoljan, da se ne dobije privid eksproprijacije kad je nekom oduzimano u višem interesu i čovjek ostao zakinut. Dakle, bilo bi dobro da s ei osnovna stvar, a to je pravična naknada, kao neka egzaktna kategorija, definira nekim dokumentom", rekao je Horvat.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.