Politika

Dodik i Radončić ponovo predsjednici stranaka, SNSD-a najavljuje referendum

Dodik i Radončić ponovo predsjednici stranaka, SNSD-a najavljuje referendum

Na kongresima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Saveza za bolju budućnost (SBB) ponovo su u subotu za predsjednike tih stranaka izabrani Milorad Dodik i Fahrudin Radončić a kao i u slučaju sabora HDZ-a koji je u subotu za predsjednika izabrao Dragana Čovića nitko od ove dvojice nije imao protukandidata pa izaslanici nisu imali težak posao.

Okupljanje SNSD-a u Istočnom Sarajevu proteklo je znaku opetovanih Dodikovih inzistiranja na očuvanju ingerencija Republike Srpske koje je dobila Daytonskim sporazumom ali i usvajanja delaracije o "samostalnoj i slobodnoj RS".

U tom dokumentu stoji kako je RS "samostalna država u okviru svojih granica" uz naznaku kako bi potkraj 2017. godine mogla bii donesena odluka o raspisivanju referenduma o odvajanju tog entiteta od Bosne i Hercegovine.

"Pravo na samoopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu ustrajavali na kršenju Daytonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom IV Daytonskog sporazuma (Ustav BiH), Narodna skupština Republike Srpske treba tijekom 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu RS", navodi se u deklaraciji.

Dodik je dodatno pojasnio kako se ne može prihvatiti oduzimanje ovlasti od RS.

"Krajem 2017. ćemo se okupit i odlučiti što ćemo predložiti Narodnoj skupštini RS", kazao je Dodik.

Na kongresu SBB-a koji je održan u Tuzli novi-stari predsjednik te stranke Fahrudin Radončić najavio je kako će ona u predstojećem razdoblju djelovati kao lider oporbe i jačati svoje redove pripremajući se za naredne izbore na kojima očekuje pobjedu nakon što se pokaže da sadašnja vlast nije u stanju ponuditi potrebne promjene.

"Dat ćemo im sto dana tzv. političkog bontona, ali moramo istaknuti da je početak rada aktualne vlasti jako loš, a konflikti vladajuće koalicije su vrlo znakoviti", izjavio je Radončić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.