Politika

Twitterašica

Jadranka Kosor: izričem svoje mišljenje, a vi izvlačite naslove

Jadranka Kosor: izričem svoje mišljenje, a vi izvlačite naslove

Jadranka Kosor vjerojatno je najpropulzivnija hrvatska političarka na Twitteru. Njezine objave često završavaju na naslovnicama hrvatskih news portala, a jedva da ima dana kada se bivša šefica HDZ-a ne oglasi putem ove društvene mreže.

Ipak, u zadnje vrijeme objave Kosor podigle su više medijske prašine nego što je to uobičajeno, nakon što je dio medija istaknuo da saborska zastupnica sve češće koristi ovu platformu kako bi se obrušila na Kolindu Grabar-Kitarović. Kosor se odmah oglasila na prozivku (ponovno putem Twittera) i odbacila medijske navode.

"Ništa se ja ni na koga nisam okomila. Izričem svoje mišljenje, bez uvreda i diskvalifikacija. A vi izvlačite naslove!", napisala je 27. travnja, nakon što su mediji prenijeli njezinu objavu u kojoj je, uslijed komemoracije povodom 70. obljetnice proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac, napisala kako postoje mjesta na koja čovjek mora otići osobno i gdje ga drugi ne mogu zamijeniti. S obzirom na to da je Grabar-Kitarović na komemoraciju poslala izaslanika Branka Lustiga, jasno je kome je "iskazivanje mišljenja" Jadranke Kosor namijenjeno, unatoč tome što u tweetu to nije eksplicirano.

Višegodišnja konkurencija

Rivalitet između Kosor i Grabar Kitarović postoji već desetljeće i pol, otkad su obje služile u Vladi Ive Sanadera, te ih se kitilo epitetom "najmoćnijih žena u Hrvatskoj". Nakon što je Sanader preuzeo vlast 2003. godine, Kosor je postala potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a Grabar Kitarović zauzela je važan resor vanjskih poslova. Svjedoci vremena već su više puta (ali uglavnom anonimno) istupali u javnost putem novinskih tekstova kako bi posvjedočili da se Grabar Kitarović i Kosor ne podnose, a očito je da se njihov odnos ni nakon svih tih godina nije poboljšao.

Je li medijska kvalifikacija tweetova Jadranke Kosor kao "napada" i "obrušavanja" na Grabar-Kitarović legitimna? Ako je suditi po količini objava usmjerenih prema hrvatskoj predsjednici te prema tome kako su one plasirane u trenucima od velikog simboličkog i društvenog značaja, odgovor je pozitivan.

Inauguracija Grabar-Kitarović

Na dan inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović i uslijed kontroverzi oko preseljenja predsjedničkog ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu, Kosor je u medijskome istupu istaknula kako obećanja Grabar-Kitarović od početka nisu imala težine.

"Velika obećanja koja je davala Kolinda Grabar Kitarović vjerojatno nitko nije uzimao za ozbiljno, ali ljudi očekuju da će se mnoge stvari mijenjati na bolje. Predsjednica nema ovlasti u gospodarskom smislu", komentirala je 15. veljače.

Povlačenje hrvatskog ambasadora iz Beograda

Razilaženje u mišljenju s Grabar-Kitarović Kosor je iskazala i 3. travnja, nakon što je ratni zločinac Vojislav Šešelj spalio hrvatsku zastavu u Beogradu. Nakon što je u medijima osvanula informacija o tome kako je hrvatska predsjednica, komentirajući povlačenje hrvatskog ambasadora iz Beograda, kazala kako se radi o ishitrenome potezu, Kosor je na Twitteru napisala kako je potez bio "dobrodošao".

Nije se pojavila kod Kolinde na Pantovčaku

Poput Zorana Milanovića, ni Jadranka Kosor se krajem travnja nije oglasila na poziv Grabar-Kitarović da je posjeti na Pantovčaku, u sklopu razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka o stanju u zemlji.

Nakon što su mediji, pozivajući se na izvore iz Ureda predsjednice, objavili kako u Uredu nisu dobili njezinu ispriku ili obrazloženje zašto se nije odazvala sastanku na koji ju je pozvala hrvatska predsjednica, Kosor je navode odbacila kao neistinite.

"To su dezinformacije i to nije korektno", rekla je Kosor, dodajući kako je, nakon što je dobila pismo putem kojega je pozvana na sastanak s Grabar-Kitarović, izvijestila Pantovčak da se zbog prije preuzetih obveza neće moći odazvati.

Dan poduzetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori

Jadranka Kosor jučer je nezadovoljno konstatirala i kako ove godine "prvi put nije pozvana na obilježavanje Dana poduzetnica u HGK", pitajući se zašto joj nije stigao poziv.

Poziv je zato stigao Kolindi Grabar-Kitarović, koja je okupljenima održala govor u kojemu je, među ostalim, istaknula kako "usprkos Ustavu i zakonskim okvirima, istinska jednakost i ravnopravnost žena na svim područjima života još nije postignuta".

Razlog zbog kojega je susret bivše premijerke i aktualne predsjednice i ovoga puta izbjegnut nije poznat javnosti.

Kolindino "izvanredno" obraćanje o Oluji

Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović jučer izazvala žestoke reakcije javnosti i političara svojim izvanrednom obraćanjem hrvatskoj javnosti, koje se svelo na dvije i pol minute govora o proslavi Oluje, među kritičarima Kolindinog obraćanja našla se i Kosor.

"Oprostite, jel' to gotovo?!", zapanjeno se upitala Kosor.

Podsjetimo, Kosor se preko Twittera upustila i u raspru sa svojom bivšom strankom. Do odmjeravanja stranačkih kredencijala između Kosor i HDZ-a došlo je za vrijeme obilježavanja 25. obljetnice Prvog Općeg sabora HDZ-a, koja je u zagrebačkom Lisinskom održana krajem veljače.

Kritizirala i Karamarka

Dok je Tomislav Karamarko sjedio u ispunjenoj dvorani Lisinskog, okružen brojnim pristašama, Kosor se okomila na njegovo "brisanje povijesti" stranke. "Nostradamusov šef slavi 25 godina stranke. Upisao se 2011., a 2012. obrisao povijest na stranicama stranke od 1999. do 2012. Demokracija", napisala je.

HDZ joj nije ostao dužan te je putem službenog Twitter profila HDZ-a stigao odgovor na njezine prozivke. "Tomislav Karamarko pristupio je HDZ-u u rujnu 1989. godine, a do Oluje '95, kada se učlanila Jadranka Kosor, zbio se najvažniji dio povijesti HDZ-a", odgovorili su bivšoj predsjednici.

Kosor je prepucavanje završila pjesmicom koju je namijenila HDZ-ovoj Twitter sekciji.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.