Politika

Reakcije

Stanić: Privatizacija HAC ONC-a na kraju ipak koncesija

 Stanić: Privatizacija HAC ONC-a na kraju ipak koncesija

Vlada je u žurnu proceduru poslala konačni prijedlog Zakona o obveznim odnosima kojim se zatezne kamate smanjuju za 30 do 50 posto. Kreću i pripreme za izbor savjetnika za inicijalnu javnu ponudu HAC-a i ARZ-a, a Hrvatskim cestama je odobreno novo zaduženje.
Učinjen je prvi korak u rješavanju gorućeg problema visokih zateznih kamata zbog kojih smo u samom vrhu zemalja Europske unije.

"Sada bi ona za građane išla na 8.14, a za trgovce, trgovačka društva, državu, bi išla na 10.14. Znači, ovdje pada za 30 posto, a ovdje u nekim slučajevima i za 50 posto", rekao je Miljenić.

Rekao je ministar Orsat Miljenić i podsjetio kako se pitanje kamata dosad uređivalo u tri različita zakona.

"A na nama je posao da razmotrimo ukupno rješenje kamata, da vidimo stopu ugoivorne kamate koje neke zemlje uopće nemaju, njezino ograničenje, neki imaju nižu. To je jedan posao koji nas tek čeka. S ovim idemo žurno intervenirati odmah, a rezultati će se vidjeti odmah, čim se zakon usvoji", rekao je Miljenić.

Vlada je u Sabor poslala i odluku o razduživanju Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb i privatizaciji HAC ONC-a. Riječ je o nastavku procesa monetizacije javnog duga HAC-a, ali kroz model inicijalne javne ponude. Ministar Siniša Hajdaš Dončić.

''Ovom odlukom se CERP zadužuje da krene s pripremnim radnjama za izbor aranžera zapravo za IPO Hrvatskih autocesta i Autocesta Rijeka-Zagreb''.

U inicijativi 'Ne damo naše autoceste' ovakvo rješenje smatraju štetnim. Privatizacija HAC ONC-a, tvrdi Mijat Stanić, na kraju će se ipak svesti na koncesiju. I to nakon što je Vlada sredinom travnja povukla odluku o istoj, a Ustavni sud zabranio referendum unatoč više od pola milijuna potpisa građana. Za Stanića radi se o klasičnoj manipulaciji, budući da su već jednom plaćeni savjetnici rekli da je ovaj model loš.

"Vlada sada opet traži savjetnike koji će očito trebati reći da je model dobar i kako provesti taj loš model. Ako ovaj model prođe, ono što bi se dogodilo, građani bi izravno iz proračuna morali vratiti dvije trećine odnosno 66,7 posto ukupnih dugovanja HAC-a i ARZ-a, a prodajom autocesta dobilo bi se samo negdje oko 33 posto vrijednosti ukupnog duga. Znači ovim modelom taj se dug HAC-a ne može sanirati'', tvrdi Stanić.

Nezavisna Jadranka Kosor i dalje je za davanje dijela autocesta u koncesiju, kojim se bavila i njena vlada. A HDSSB-ov Josip Salapić zaključuje kako se o svemu trebalo pitati i Sabor.

''Ne smijemo dozvoliti da bilo koja Vlada na ovakav način donosi odluke preko noći i da se ispunjavaju nečije želje, bilo stranog kapitala, bilo grupacija interesa. U pitanju je budućnost Hrvatske i građana. Apsolutno ovo ne podržavamo. I ako dođe do akcija sindikata i djelatnika HAC-a, HDSSB će biti na njihovoj strani, jer u pitanju su i buduća radna mjesta'', rekao je Salapić.

''S jedne strane se slažem. Dugovi koji dolaze na naplatu, teret samo kamata je takav da ga Hrvatska ne može servisirati. I to jednom mora postati svima jasno. S druge strane, to onda zahtjeva čiste i jednostavne modele rješavanja'', smatra Kosor.

U međuvremenu, odobreno je novo zaduženje Hrvatskim cestama za troškove održavanja te podmirenje rata kredita koje stižu na naplatu ove godine. Resorni ministar Hajdaš Dončić

"A na nama je posao da razmotrimo ukupno rješenje kamata, da vidimo stopu ugoivorne kamate koje neke zemlje uopće nemaju, njezino ograničenje, neki imaju nižu. To je jedan posao koji nas tek čeka. S ovim idemo žurno intervenirati odmah, a rezultati će se vidjeti odmah, čim se zakon usvoji", rekao je Miljenić.

Za 1. rujna Vlada je odgodila primjenu Zakona o stečaju, čime neposredno i rješavanje sudbine Imunološkog zavoda. Ministri Ivan Vrdoljak i Orsat Miljenić.

''Imunološki sigurno neće ići u stečaj. Spasit ćemo ga kao i gospodarstvo Hrvatske koje su drugi uništili'', poručio je Vrdoljak.

''Neću ulaziti ni u jedan posebni primjer. Dakle, trgovačkih društava je desetine tisuća koji su u blokadi i na sve će se odnositi zakon na isti način'', rekao je Miljenić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.