Politika

Saborska sjednica

Sabor sjednicu počeo stankom zbog svastike i komaraca

Sabor sjednicu počeo stankom zbog svastike i komaraca

Saborska sjednica počela je stankom zbog svastike na Poljudu, ali i komarcima koje more Slavoniju i Baranju.

HNS-ov Igor Kolman upozorio je da se na svim zidovima po našim gradovima vide nacrtani kukasti križevi, slovo U i natpisi Za dom spremni i da je vrijeme da tome Sabor kaže dosta.

"Kukasti križevi i 'Za dom spremni' nismo mi, to nije Hrvatska, da smo mi jedna pristoja i ptvorena zemlja i da to s nama nema veze. Jer na kraju krajeva, to piše i u našem Ustavu", rekao je Kolman. Postali smo tolerantni na puzajući fašizam, poručio je Branko Vukšić, dodavši da su najmoćniji ljudi u HNS-u ujedno i najgori.

"Mamić širi mržnju, prijeti, tuče politizira i politički navija i stranke ga takvoga prihvaćaju. Oslobađaju ga odgovornosti i društvo i mediji. Davor Šuker se snebiva zbog svastike a sam je hodočastio na grob zločinca Pavelića", rekao je Vukšić. Sramimo se kukastog križa samo kad ga vide drugi, rekao je Vukušić zaključivši da je kukasti križ posljedica nečinjenja i tolerancije prema zlu. Osvrnuo se i na izjave desnih političara.

"I svi će se onda oni koji će nas sankcionirati ujediniti u jedan lijepi, kako to kaže u svom profilu g. Glavaš, veličajući svastiku, veliki križ, a ljevičare će, poručio je Karamarko iz kanade, na kuke", rekao je Vukšić. I HDZ je osudio kukasti križ. Jasen Mesić tvrdi da je to strašan čin te dodaje da HDZ osuđuje sve totalitaritarne režime. Jedini pravi odgovor na njih je demokracija, ali da se ulove i kazne svi odgovorni, od počinitelja, HNS-a pa do ministarstva unutarnjih poslova.

"Upravo to državno tijelo isto tako je odgovorno za održavanje reda i da se takve stvari na hrvatskim stadionima, na hrvatskim fasadama, na hrvatskim ulicama...", kaže Mesić. Fašizam je pred vratima i već ih je otvorio, poručio je Reformist Petar Baranović.

"Vrijeme je da ovaj Sabor vrlo jasno zauzme stav, da se izmijene i Kazneni zakon o Zakon o sportu i da počnemo bacati u okove one koji će se igrati s kukastim križom. Vrijeme je došlo da uvedemo red u ovu državu. Ovo su benigne stvari, sljedeći korak je da će netko zbog kukastog križa sutra skidati drugome glavu. Tako je počelo 30-ih godina u Njemačkoj", rekao je Baranović. SDP-ov Peđa Grbin osudio je nemile događaje, ali i pozvao da se maknemo iz prošlosti.

"Da počnemo govoriti o rastu BDP-a i industrijske proizvodnje, da počnemo govoriti o rastu izvoza i osobne potrošnje, o rastu zapošljavanja po kojem je Hrvatska danas u vrhgu Europe. Mi u SDP-u tvrdimo, sigurni smo, da je to jedini način na koji ćemo soigurati da se prošlotjedne nemile slike sa Poljuda više nikada ne ponove", rekao je Grbin. A umjesto fašizma, HDSSB se osvrnuo na drugu pošast-komarce.

"Vi se možda i šalite. Kad mi mašemo sa govornice ovdje, to je zbog tikova koje imamo a dođemo iz Slavonije i Baranje zbog najezde komaraca", kaže Bubalo.

Zatražio je da se osigura 40 milijuna kuna za Slavoniju i Baranju za tretiranje komaraca. Ipak, smeta mu što je u Osijeku ugovoreno tretiranje komaraca srpskim avionima i zatražio je da se provjeri imaju li dozvole. SDP-ov Peđa Grbin osudio je nemile događaje, ali i pozvao da se maknemo iz prošlosti, a svastiku je osudio i HDZ, naglasivši da treba kazniti sve odgovorne, uključujući i MUP.

No u nastavku rasprave se javio Dujomir Marasović i održao lekciju iz alternativne povijesti poručivši da je svastika komunistički znak isto kao i zvijezda i krivnju svalio na SDP.

"Da je SDP inspirirao u borbi s Hrvatskim nogometnim savezom ovaj slučaj kako bi srušio HNS, isto kako je Tito namjestio one špijunske aparate ispod svog stola i Jovankinog kreveta kako bi smijenio Rankovića," kaže Marasović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.