Politika

Hrvatska već godinama odolijeva valu imigranata

Ostojić: Hrvatska je spremna za migrante

 Ostojić: Hrvatska je spremna za migrante

Nakon što je srbijanski potpredsjednik Vlade Ivica Dačić rekao kako Srbija neće poput Mađarske izgraditi zid s Makedonijom kako bi spriječila ulazak migranata, u jeku izbjegličke krize u Europi, na njegovu se izjavu osvrnuo Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Ostojić poručuje da će se Hrvatska znati dobro nositi s problemom migranata.

''Hrvatska već godinama odolijeva valu imigranata koji je počeo s Arapskim proljećem. Radi se o stotinama tisuća ljudi. Dosada smo to uspješno radili i tako ćemo nastaviti i dalje'', rekao je ministar policije.

Podsjetimo, Dačić je dodao kako će izbjeglice koji prolaze kroz Srbiju biti preusmjerene na Hrvatsku i Bugarsku. Na pitanje što će se dogoditi ako Hrvatska u nekom trenutku donose odluku da izgradi zid na granici sa Srbijom, Dačić je odgovorio da u tom slučaju migranti ne dolaze u Srbiju, odnosno da je zaobiđu na putu prema članicama EU.

U međuvremenu, Slovačka je poručila da će, kada dođe do raspodjele izbjeglica iz Sirije među članicama EU, primiti samo kršćane. Slovačka bi prema planu trebala prihvatiti 200 ljudi iz kampova u Grčkoj, Turskoj i Italiji. Glasnogovornik slovačkog ministarstva unutarnjih poslova Ivan Metik rekao je da se muslimani ne bi osjećali kao kod kuće i integrirali u društvo jer Slovačka nema džamija.

Dodao je kako se ne radi o diskriminaciji te da je Slovačka za migrante tek tranzitna zemlja u kojoj ionako ne namjeravaju ostati.

Glasnogovornica Europske komisije Annika Breithard nije komentirala tu izjavu, no istaknula je da niti jedna članica Europske unije nema pravo niti na jedan oblik diskriminacije. I Europska unija i UN pozvali su zemlje na dijeljenje tereta kada je riječ o primanju izbjeglica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.