Politika

Analiza

Financial Times: Merkel dijelom odgovorna za izbjegličku krizu

Financial Times: Merkel dijelom odgovorna za izbjegličku krizu

Ugledni ekonomski analitičar Wolfgang Munchau za Financial Times je rekao kako je Europu u stanje kaosa dovelo pet istodobnih kriza.

To su redom: masovni zbjeg izbjeglica iz Sirije prema EU, dužnička kriza na periferiji eurozone, globalno ekonomsko usporavanje, ruska aneksija Krima i njezine posljedice te kršenja zakona koja su se događala u Volkswagenu.

Najviše se osvrnuo na izbjegličku krizu, za koju je okrivio njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Bezazleni okidač krize u Europi bila je odluka Merkel da otvori Njemačku za izbjeglice iz Sirije

"Omiljena je metafora teorije kaosa ona o leptiru čije mahanje krila izazove tornado u drugom dijelu svijeta. Bezazleni okidač krize u Europi bila je principijelna odluka Angele Merkel da otvori Njemačku za izbjeglice iz Sirije. Većina Nijemaca pozdravila je njezinu odluku sa zanosom, ali ona nije politički i logistički pripremila svoju zemlju, kao ni ostatak Europe, za ono što je uslijedilo", rekao je analitičar.

Upozorio je također da će izbjeglička kriza, skupa s globalnim usporavanjem gospodarskog rasta, dovesti do promjene njemačkog fiskalnog suficita u mali deficit. To će se odraziti na eurozonu.

"Umjesto na spašavanje Grčke, Nijemci su odlučili potrošiti svoj fiskalni suficit na izbjeglice, a njemački porezni obveznici možda će, povrh toga, podnijeti i teret kršenja zakona otkrivenih u aferi oko VW-a. Kriza oko Grčke uskoro će ponovno buknuti jer će vlada premijera Alexisa Tsiprasa pokazati ili da ne ispunjava reforme ili da ispunjava, ali da zauzvrat traži otpis dijela grčkog duga, na što Njemačka ne želi pristati", zaključuje Muchau.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.