Politika

Državni posjet

Predsjednica Grabar Kitarović se sastala s premijerom NR Kine

 Predsjednica Grabar Kitarović se sastala s premijerom NR Kine

Tijekom susreta s premijerom potvrđen je interes Kine za većim uvozom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda

Drugog dana državnog posjeta Narodnoj Republici Kini, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom NR Kine Lijem Keqiangom.

 

Nastavno na ostvareno suglasje o jačanju hrvatsko-kineskog partnerstva između predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Xija, sastanak s premijerom Lijem usredotočio se na podrobnije mogućnosti jačanja gospodarske suradnje kao i one u sklopu kineske inicijative Kina+16 i Predsjedničine inicijative "Jadran-Baltik-Crno more".

Imajući u vidu mogućnosti koje nudi inicijativa Kina+16 u vidu povoljnijih kreditnih uvjeta i sredstava iz posebnog fonda, premijer Li pozvao je Hrvatsku na veći angažman predlaganjem konkretnih ulagačkih projekata. O tome je Predsjednica danas podrobnije razgovarala i tijekom sastanka s glavnim koordinatorom inicijative, zamjenikom ministra vanjskih poslova Wangom Chaom, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Tijekom susreta s premijerom potvrđen je i interes Kine za većim uvozom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. U izaslanstvu Predsjednice Republike bio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je predstavio jačanje komorskih aktivnosti prema kineskom tržištu, što je premijer popratio s osobitim zanimanjem, dodaje se u priopćenju Ureda predsjednice.

Uoči sastanka s kineskim premijerom, predsjednica Grabar-Kitarović položila je vijenac na Spomenik narodnim herojima na Trgu Tiananmen.

Danas je Predsjednica posjetila i istraživački centar kineske tvrtke Huawei, uputivši poziv da ta tvrtka razmotri mogućnost ulaganja u Hrvatsku, posebice u području istraživanja i razvoja. Dan je završila susretom sa sve brojnijom hrvatskom zajednicom u NR Kini u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.