Politika

Lov, ali i politička trgovina

Izbori nakon izbora: Tek nakon 8. studenog počinje bitka

 Izbori nakon izbora: Tek nakon 8. studenog počinje bitka

Za 12 dana održat će se dosad najneizvjesniji izbori za Sabor. Sudeći po anketama, mrtva trka vodit će se između koalicija okupljenih oko HDZ-a i SDP-a, ali prava bitka tek slijedi 9. studenog kad počinje lov na partnere za sastavljanje Vlade. Lov, ali i politička trgovina.

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko ovih dana jure po zemlji, ali i izvan nje i pokušavaju pridobiti naklonost birača. No, njihovo pravo umijeće izaći će na vidjelo tek nakon izbora. Za parlamentarnu većinu gotovo sigurno trebat će im partneri. Čelnik Mosta Božo Petrov poručuje da nitko bez njih neće moći formirati vlast.

"Nama je izuzetno bitno da se te promjene dogode, jer Hrvatska više nema vremena. Mi nećemo ići u koalicije niti s jednom strankom. Ono na čemu ćemo mi inzisirati su promjene i samo u tom pogledu možemo razgovarati," poručuje Petrov.

Ne bi bio ni prvi ni zadnji koji je rezolutno govorio "mi nećemo u koalicije", a onda uz neko dobro mjesto sa smješkom stavio potpis na koalicijski sporazum. "Mi nećemo", već dulje ponavlja i čelnica ORaH-a Mirela Holy koja je spremna pregovarati o podršci lijevoj manjinskoj vladi kako bi se spriječili novi izbori. Poželjna udavača mogao bi biti i HDSSB. Predsjednik te stranke Dragan Vulin.

"Da se sigurno nećemo ‘prodati‘ kao IDS za kikiriki", rekao je Vulin.

Njihova će cijena, barem iskreno kaže, biti puno viša. IDS će, nema dvojbe, uz svoje stare Kukurikavce, samo još nije poznato za koju cijenu. Ni pod koju cijenu, zajedno u koaliciji ne žele se naći HDSSB i SDSS.

Milorad Pupovac poručio je da SDP ne bi trebao koalirati s profašističkom Glavaševom strankom. Isto misle i u SDP-u, ali ne žele glasno reći jer što ako baš te ruke budu presudne? Šef SDP-a Milanović o toj temi govori oprezno i suzdržano.

"Neću to komentirati, imamo završiti posao i ići na izbore. Kad se svi punti zbroje netko dođe na svoje, netko ne dođe", govorio je Milanović o temi koaliranja s HDSSB-om.

HDZ je uvjeren da im nitko neće ni trebati za većinu u Saboru. Tomislav Karamarko.

"Očekujem uvjerljivu pobjedu, ovo je koalicija koja se dokazala i dokazuje već 3 i pol godine s uvjerljivim pobjedama, ne vidim razloga da ne pobijedimo", rekao je čelnik Domoljubne koalicije.

Faktor za sastavljanje buduće vlade mogao bi biti i nekadašnji drugi čovjek aktualne Radimir Čačić.

"Očito je i svakome jasno nije na nama da mislim o njima, ali jest na njima da jako misle o nama", samouvjereno poručuje Čačić.

U nedjelju 8. studenog birači će reći svoje, a onda Milanović i Karamarko idu u lov na partnere. Već tu večer moglo bi biti bitno tko će prije nazvati onoga tko može donijeti prevagu u Saboru. Ali ne samo tko će prije nazvati nego i tko će ponuditi više.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.