Politika

Predsjednica u Vukovaru

Grabar Kitarović: Zbog nametanja rješenja u Vukovaru se dogodio pomak untrag

Grabar Kitarović: Zbog nametanja rješenja u Vukovaru se dogodio pomak untrag

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da je u zadnjih nekoliko godina u Vukovaru došlo „do pomaka unatrag" zbog nametanja nekih rješenja, o kojima se nije razgovaralo s lokalnom zajednicom - ni većinskom hrvatskom ni srpskom zajednicom.

Predsjednica Grabar Kitarović je u petak, odgovarajući na pitanja novinara o problemima Vukovara, napose vezanih za dvojezičnost, suživot i braniteljsku populaciju, naglasila da „treba smiriti medijske strasti" i nastaviti razgovarati.

Istaknula je da su spomenuti problemi „političko, ali i etičko, kulturno i kulturološko pitanje, a kada je riječ o suživotu ne treba gledati samo zakonske okvire, koji su naravno iznimno bitni, već treba poštivati i osjećaje ljudi i nastaviti njegovati uspjehe mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koja je daleko najuspješniji proces mirne reintegracije u svijetu".

Ocijenila je da je u Vukovaru došlo „do pomaka unatrag" unazad zadnjih nekoliko godina zbog nametanja nekih rješenja. pritom se, kazala je, nije razgovaralo s lokalnom zajednicom, kako s većinskom hrvatskom, tako i sa srpskom zajednicom. A te su dvije zajednice, uz međusobno uvažavanje, poštivanje i razumijevanje, ključne u donošenju odluka o budućnosti grada pri čemu se posebno mora voditi računa o djeci i mladima „koji mogu biti glavni zamašnjak" i kojima se moraju osigurati uvjeti za ostanak u Vukovaru, kazala je.

Na pitanje hoće li ona inicirati sastanak na temu dvojezičnosti između te dvije zajednice, rekla je da u ovom trenutku ne bi govorila o konkretnim inicijativama.

„Svakako ću posebno nastaviti razgovarati sa svima i ako bilo kako mogu pomoći u povezivanju, to ću rado i učiniti", rekla je, odgovarajući na pitanja nakon posjeta Lučkoj upravi Vukovar.

Komentirala je iprijepodnevni sastanak sa zapovjednicima 204. vukovarske brigade te naglasila da ga je doživjela vrlo emotivno.

„Postoje još mnoge kako ratne rane tako i činjenica da se država nije uvijek ponijela fer prema braniteljima u Vukovaru, dosta je neriješenih pitanja poput mirovina i činova, i nadam se da će se netko u Ministarstvu branitelja početi time sustavno baviti", zaključila je Grabar Kitarević.

Banski dvori su izvorno sjedište Ureda predsjednika

Na novinarski upit istaknula je da preseljenje Ureda predsjednika „s Pantovčaka u Banske dvore ide dalje" te je izrazila zadovoljstvo što je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko predložio Banske dvore kao lokaciju budućega Ureda predsjednika jer su oni i „izvorno sjedište Ureda predsjednika".

Istaknula je da je potrebno postići dogovor i iznaći optimalno rješenje u smislu troškova ali i protokolarnih, sigurnosnih i drugih uvjeta koji trebaju biti zadovoljeni za Ured predsjednice.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.