Politika

Predsjednički izbori u SAD-u

U subotu novi važan dan za izbore za Bijelu kuću

U subotu novi važan dan za izbore za Bijelu kuću

U subotu će se održati treći krug predizbora u Sjedinjenim Državama: republikanci glasuju u Južnoj Karolini, gdje Donalda Trumpa vjerojatno očekuje premoćna pobjeda, a demokrati u Nevadi gdje bi pobjedu mogla odnijeti Hillary Clinton.

 

Ovaj puta republikanci i demokrati odvojili su svoje predizbore pa će tako mogući republikanski kandidati u američkoj predsjedničkoj utrci, prije svih Donald Trump i Ted Cruz, pokušati dobiti preliminarne unutarstranačke izbore u Južnoj Karolini. Njihovi rivali iz Demokratske stranke, Hillary Clinton i Bernie Sanders, sučelit će se na preliminarnim izborima svoje stranke u Nevadi.

Cilj Donalda Trumpa je trijumf u Južnoj Karolini koji bi predstavljalo i simboličnu pobjedu i dao mu vjetar u leđa prije "super utorka" 1. ožujka kada se glasuje u 11 saveznih država.

Donald Trump je 1. veljače pobijeđen u Iowi, ali je 9. veljače odnio pobjedu u New Hampshireu.

Što se tiče Južne Karoline u istraživanjima javnog mišljenja dan prije predizbora Trump je dominirao s oko 28 posto glasova, pokazalo je istraživanje NBC/Wall Street Journal od petka. Iza njega je Ted Cruz s 23 posto, Marco Rubio s 15 posto i Jeb Bush s 13 posto.

U Nevadi, Hillary Clinton će na svoju stranu pokušati dobiti povjerenje manjina koji u toj državi predstavljaju polovicu populacije. Kampanja Hillary Clinton i oslanja se na mogućnost da ona preuzme kontrolu nad utrkom kada se ona preseli u države s više crnog i hispanskog stanovništva koje tradicionalno podupiru Clinton i teško se odlučuju za Sandersa. Ipak, Sanders će pokušati pobiti tvrdnju Clintonove da on ima potporu samo u dominantno "bijelim" saveznim državama.

Clinton je izgubila predizbore u New Hampshireu, a dobila ih u Iowi gdje je Sanders bio drugi. Te države imaju većinski bjelačko stanovništvo, a Sandersu je upravo Nevada prvi pokušaj potvrde povjerenja crnih birača i hispanoamerikanaca budući da se utrka sada seli prema državama s mještovitom populacijom.

Hillary Clinton predstavlja se kao najbliži sazvenik hispanskih obitelji kada se radi o imigraciji, te obećaje brzo sređivanje papira u slučaju pobjede. Ona i njezini saveznici bez prestanka napadaju Sandersa jer je 2007. glasovao protiv reforme migracijske politike.

"Ako prošlost omogućuje da anticipiramo budućnost, senator Sanders nastavit će nas razočaravati dok će se Hillary Clinton boriti za imigrante i latino zajednicu", rekao je novinarima Julian Castro, član kabineta Baracka Obame i jedan od mogućih potpredsjednika Clintonove.

Izbori za novog predsjednika ili predsjednicu SAD-u održavaju se 8. studenoga.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.