Politika

Sastanak ruske delegaciji u riječkoj Županijskoj komori

Na Jadran planira doputovati 300 tisuća Rusa, ali pojavio se nevjerojatan problem

Na Jadran planira doputovati 300 tisuća Rusa, ali pojavio se nevjerojatan problem

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić sa suradnicima primili su jučer u sjedištu Primorsko-goranske županije veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj dr. Anwara Azimova.

Ruski veleposlanik održao je radni sastanak s predsjednikom HGK Županijske komore Rijeka, a tijekom njegova boravka održana je i osnivačka skupština Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva.

Veleposlanik Ruske Federacije u svom je uvodnom izlaganju o partnerskoj suradnji Rusije i Hrvatske govorio o posljedicama koje hrvatsko gospodarstvo trpi zbog uvođenja viznog režima i gospodarskih sankcija nametnutih Rusiji. Smatra da je to prvenstveno naštetilo hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima koji više ne mogu izvoziti voće i ribu u Rusiju, a potom i turističkom sektoru zbog smanjenja broja dolazaka ruskih gostiju.

"Kada sam nedavno razgovarao s predstavnicima vašeg Ministarstva turizma i obavijestio ih da ove sezone 300 tisuća Rusa planira doći na Jadran, mislio sam da ću ih razveseliti. Oni su mi rekli da je Jadran već bukiran gostima iz Austrije i Njemačke i da, ako ikako mogu, broj ruskih turista svedem na 100 tisuća", kazao je Azimov.

Veleposlanik Azimov spomenuo je i dolazak stotinjak ruskih investitora na dva gospodarska foruma koja će se ove godine organizirati u Hrvatskoj. Oni će, kazao je veleposlanik, donijeti milijardu eura vrijedne investicije.

"Za Rusiju je najvažnije ulaganje u hrvatske nekretnine, ali mi također želimo investirati i u vašu plinsku i naftnu industriju te povećati broj ruskih turista koji će posjetiti Hrvatsku", zaključio je veleposlanik.

Obersnel očekuje bolju suradnju

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pozdravio je najavljeni sastanak ruske delegacije u Županijskoj komori na kojem će biti i predstavnici JGL-a, velike riječke farmaceutske tvrtke koja je puno izvozila u Rusiju a sada ima velikih problema upravo zbog sankcija. Gradonačelnik se složio s veleposlanikom da uvođenje viza ima negativne posljedice po hrvatski turizam.

"Vjerujem da mi na lokalnoj i regionalnoj razini možemo doprinijeti boljoj suradnji te mi je zato posebno drago da se upravo danas u Rijeci službeno osniva skupština Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva. Otvoreni smo za sve oblike suradnje i bilo bi dobro kada bi dio ruskih investitora došao i na naš investicijski forum na kojem predstavljamo sve projekte gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji. Ono što je za nas najvažnije su investicije u energetiku i turizam, no dobrodošli su i svi drugi oblici suradnje", zaključio je Vojko Obersnel. 

Sastanku s ruskom delegacijom prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Juretić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.