Politika

Orešković se pobrinuo za Lozančića, traži se istražno povjerenstvo za Grabar Kitarović

Orešković se pobrinuo za Lozančića, traži se istražno povjerenstvo za Grabar Kitarović

Dragan Lozančić, bivši ravnatelj SOA-e radni staž ubuduće će prikupljati u javnom poduzeću. Tvrdnje predsjednice da je bio osobni obavještajac Zorana Milanovića prvi čovjek SDP-a naziva jeftinim špijunskim romanom. Točku na i te sad već sage trebalo bi staviti istražno povjerenstvo- zatražili su u Saboru laburisti...

Dok slučaj Lozančić trese političku scenu premijer Orešković pretresao je moguće nove poslove za bivšeg ravnatelja SOA-e. I pobrinuo se za njega ali ne savjetničkom funkcijom u Vladi.

"Ja nisam htio gospodina Lozančića ostaviti na cesti. Mislim da je takav čovjek zavrijedio više, mi ćemo mu naći poziciju u jednoj javnoj firmi."

Na tvrdnje predsjednice da je Lozančić bio privatni špijun Zorana Milanovića premijer odgovara - o tome pitajte nju. Za Lozančićevog nasljednika Daniela Markića navodi da je kvalitetna osoba. Izostanak potpore HDZ-a na resornom saborskom odboru naziva jednostavno demokracijom. Ističe da su mu u fokusu reforme za koje ima potpore Karamarka i Petrova.

Tu se više ne zna tko upravlja državom, ako se pita čelnika SDP-a Zorana Milanovića. Na optužbe predsjednice Kolinde Grabar Kitarović odgovara...

"Netko je bio moj privatni obavještajac. To miriše na jeftine, najjeftinije špijunske romane. Prema tome, neka se ne iznenadi ako ju Sabor pozove da objasni svoje navode jer teret dokaza u tom slučaju leži na njoj. "

Naime, laburist Tomislav Končeski najavio je pokretanje procedure za osnivanje istražnog povjerenstva zbog optužbi predsjednice...

"Nas gleda cijeli svijet. Mi sami od sebe radimo prčiju. Mislim da osobni obavještajac može biti ravnatelj SOA-e, to je smiješno. Netko je to morao podržati, netko to mora kontrolirati.

Ne vidim razloga zašto bi mi bili protiv povjerenstva, poručio je HDZ-ov Ivan Šuker, dok je Miroslav Šimić iz MOST-a protiv takve inicijative...

"Ovo su trbuhozborci SDP-a pa nema problema. Mi se ne bojimo istražnog povjerenstva. Predsjednica sigurno nije izjavu dala napamet."

"Mislimo da i građani od nas očekuju da se manje bavimo obavještajcima, špijunima i ne znam ni ja čime, nego da se bavimo gospodarstvom.

Za špijunsku aferu nije bio zainteresiran čelnik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić. Na pitanje smatra li da bi DORH trebao reagirati na izjavu predsjednice o Lozančiću kao privatnom obavještajcu je bez komentara...

"Oni koji su vas poslali da me to pitate, zahvalite im na pitanju, nemam komentara. Imate li još kakvih pitanja?" Pitanja oko stručnosti za ministra Orepića su bezpredmetna..

"SOA radi svoj posao. Tko će biti na čelu nje, to je najmanje bitno. Bitno je da to bude stručan čovjek. I prije je bio stručan, i sada je stručan čovjek, tako da je to dobro."

Dobra nije situacija u kojoj vladajući međusobno šalju javne poruke poput one HDZ-ove kad nisu podržali na resornom odboru prijedlog predsjednice i premijera o imenovanju Markića, kad jedan od predsjednika stranaka vladajuće koalicije, HSS-ov Beljak, poručuje premijeru da mu je vrijeme da se vrati u Kanadu. 100 dana im je prošlo, a nikako da se zbroje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.