Politika

Preozbiljna situacija

Kitarović kritizirala Oreškovića zbog odlaska u Berlin

Kitarović kritizirala Oreškovića zbog odlaska u Berlin
Marko Prpic/PIXSELL

Dok su kandidati za budućeg premijera u teškoj kampanji, onaj premijer koji je još par tjedana glavni u Banskim dvorima, solira. Njemačka kancelarka Angela Merkel provodi niz vrlo važnih konzultacija o budućnosti Europske unije nakon Brexita. Uoči summita u Slovačkoj, na radni ručak u dvorcu Meseberg kod Berlina, pozvala je austrijskog kancelara te premijere Slovenije, Hrvatske i Bugarske.

Iako mnogi smatraju da u situaciji tehničke Vlade predsjednica države ima mnogo veći legitimitet za ovako važne razgovore, uoči puta u Njemačku premijer na odlasku, Tihomir Orešković izjavio je da je to samo neformalni razgovor i da će javnost o svemu biti obavještena. Predsjednica je u intervjuu HRT-u rekla da je ona na premijerovom mjestu da bi sazvala Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih stranaka.

"Da sam na premijerovom mjestu, ja bih sazvala Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih stranaka. Sazvala bih sve posebno zato što se nalazimo u kampanji kada ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s gospođom Merkel, tako i u Slovačkoj. To je preozbiljna situacija da bi se netko uzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika koji se nalaze oko njega", kazala je predsjednica Republike.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.