Politika

Odluke se donose dekretima

Erdogan uveo izvanredno stanje

 Erdogan uveo izvanredno stanje

Turski predsjednik Erdogan proglasio je izvanredno stanje koje će biti na snazi tri mjeseca, a u to vrijeme odluke donosi vlada, ali njome predsjeda predsjednik države, a ne premijer.

Odluke se donose dekretima sa zakonskom snagom, koje naknadno treba potvrditi parlament. U objavi se navodi da cilj nije uskratiti građanima temeljne slobode ili ukinuti vladavinu prava, nego 'ukloniti prijetnje demokraciji'.

Erdogan je u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru rekao je da isprva nije mogao vjerovati da se događa puč, ali da su legalno izabrane vlasti za 12 sati uspjele uspostaviti kontrolu. Vjeruje da je moguće da su strane zemlje bile uključene u propali udar. Komentirajući brzu reakciju turskih vlasti u hapšenju osumnjičenih, Erdogan je rekao da su sigurnosne agencije već imale određene sumnje u prošlosti. Sada smo više od 9.000 ljudi priveli, a 1.933 njih su uhićeni, a s akcijama još nismo završili- rekao je turski predsjednik, a osvrnuo se i na kritike saveznika...

"Ako je ministar vanjskih poslova Francuske komentirao mene osobno, pogriješio je. Ako želi da mu netko očita lekciju iz demokracije, neka dođe kod nas. Svi znaju kako se Francuska ponijela prema romskoj populaciji u toj zemlji. Time su oni pokazali kako rješavaju određene probleme. S druge strane imate Tursku koja je ugostila više od 3 milijuna izbjeglica."

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.