Politika

Na listama neće biti Zlatka Komadine

Slažu se liste za izbore, Maras poručuje: Najjači smo!

Slažu se liste za izbore, Maras poručuje: Najjači smo!

Pripreme za izbore u punom su jeku, dovršavaju se liste, vrše pregovori i finalni dogovori. Za dva dana na snagu stupa odluka o raspisivanju izbora i počinju teći rokovi.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a bit će donesena konačna odluka o imenima kandidata na izbornim listama Narodne koalicije koju uz socijaldemokrate čine HSS, HNS i HSU. Nostitelji su SDP-ovci, a od 1. do 10 izborene jedinice to izgleda ovako - Milanović, Maras, Hajdaš Dončić, Hajduković, Ronko, Mrsić, Opačić, Jovanović, Ostojić i Lalovac.

Na listama neće biti Zlatka Komadine, Rajka Ostojića i Davorka Vidovića no Davor Bernardić uspio je zadržati mjesto. Gordan Maras u Bjelovaru nije odgovorio na pitanje hoće li se na listama naći opterećeni aferama bivši ministar poljoprivrede SDP-ov Tihomir Jakovina i HSS-ov Stipe Gabrić Jambo, ali se osvrnuo na HDZ s Plenkovićem na čelu i Hasanbegovića na kojega računaju i dalje.

"Ja ću prvo vidjeti koji će biti kandidati na listama. Žao mi je što g. Plenković jučer sa sobom na sastanak s diplomatima nije poveo gospodina Hasanbegovića i gospodina Brkića. Mislim da sam time sve rekao. To je pod navodnicima novi HDZ, a ja bih rekao da jedna lasta ne čini proljeće."

Maras kaže da će biti novih lica i da će Narodna koalicija biti najjača lista. Je li pametno na nju stavljati Jambu, pitaju mnogi. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak ima očekivanja od novih partnera.

"Iskreno se nadam da će probleme koje trena raščistiti kolega Beljak u svojoj stranci to brzo napraviti i dati svoj efikasan doprinos u budućoj Vladi RH, a najbolji sud je li dobro staviti nekoga na liste dat će građani".

U HDZ-u stanje na listama ne otkrivaju, pa ni to hoće li biti mjesta za bivšeg šefa Karamarka koji je zbog afere s MOL-om morao odstupiti. Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić:

"Idemo samostalno da pokažemo snagu i jačinu a drugi slažu liste s onima koje imaju. Mi ćemo liste slagati kroz desetak dana pa ćemo onda vidjeti".

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da će sporazum s HDZ-om potpisati idući tjedan. Kaže da nije riječ o koaliciji nego o suradnji, te da će kao što je to bilo s Domoljubnom koalicijom i sada imati dva izgledna mjesta na listama. Vjeruje da upravo oni na čelu s HDZ-om mogu formirati saborsku većinu i vlast s Mostom.

"Radi raznih pitanja, ali ako hoćete od Milanovića do Jambe, koji su problem Mostu. Mislim da možemo zajedno s Mostom ponovno formirati većinu i ponovno imati vlast u Hrvatskoj. Ali normalno na nekim promijenjenim programskim osnovoma: znači da će sigurno u budućnosti veći naglasci biti na reformama, gospodarskim pitanjima, a puno manje na svjetonazorskim".

A regionalna koalicija IDS-PGS- Lista za Rijeku zajedno će nastupiti u 7. i 8. izbornoj jedinici. Očekuju 4 zastupnička mjesta na prijevremenim izborima 11. rujna. Objavom u Narodnim novinama u subotu stupa na snagu odluka o raspisivanja izbora, a dva tjedna vremena imat će stranke za sastavljanje lista.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.