Politika

Ministar unutarnjih poslova

Smjene u AKD-u, Orepić poručio: Društvo vođeno na nedopustiv način

 Smjene u AKD-u, Orepić poručio: Društvo vođeno na nedopustiv način

Ministar unutarnjih poslova opozvane Vlade Vlaho Orepić obratio se medijima nakon što je opozvao glavnu direktoricu AKD-a, Nadzorni odbor i imenovao drugi kao i privremenu upravu.

Jučer je sa svoje dužnosti udaljen predsjednik NO AKD-a, visoki dužnosnik u Ravnateljstvu policije morao je odstupiti zbog, tvrdi tehnički ministar, teže povrede radne discipline. AKD je trgovačko društvo od posebnog značaja, kaže Orepić, a razlog kadrovskih promjena je u ugovoru o radu opozvane direktorice odnosno u aneksu koji je štetan, a donesen je mimo propisanih normi i to u vremenu nakon izbora a prije formiranja nove vlasti u studenom prošle godine.

"Po osnovnom ugovoru o radu već opozvane direktorice, samo da bi izmjestili nju sa te vodeće funkcije, to bi koštalo Agenciju za komercijalnu djelatnost milijun kuna. A po odredbama novog aneksa, taj trošak da bi smijenili tu gospođu, Agencija bi trebala platiti na razini dva milijuna i 235 tisuća kuna."

Orepić smatra da je društvo vođeno na nedopustiv način.

"Nedavno smo vidjeli i druge slučajeve i smatram da treba ući u svako trgovačko društvo u većinskom vlasništvu RH i vidjeti ima li ovakvih slučajeva. Ovo je nedopustiv odnos prema javnom dobru za koje rade i žive građani naše domovine."

Orepić odbacuje da ovo ima veze s kampanjom. Pa zašto je reagirao tek sada?

"Zašto sam čekao do sada? Trebalo je vremena da se ustanovi sve što smo ustanovili. Ovu današnju tiskovnu konferenciju odbacujem sa bilo kakvim političkim djelovanjem. Ovo su ozbiljni problemi i ne stavljam ih i ne želim ih stavljati u kontekst izborne kampanje."

Orepić se osvrnuo na terensku provjeru prebivališta u posljednja 4 mjeseca. Napravljeno je više od 80 tisuća provjera. Više od 10 tisuća odjava onih koji ne žive na prijavljenim adresama je donseno do sada. Očekuje 50 tisuća rješenja do sredine kolovoza. Problem je velik, a za njega su sve vlade znale, rekao je Orepić.


"A posebno naglašavam da ovih eventualnih 50 tisuća predstavlja izborni manipulativni potencijal, gdje se u pojedinim krajevima doslovno uzurpirala vlast i to se ne smije dopustiti."

Orepić zaključno poručuje da svi njegovi postupci nisu u suprotnosti sa zakonom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.