Politika

Europska unija se treba uhvatiti u koštac s pogoršanjem sigurnosnog stanja

Piculinih 15 amandmana usvojeno u Izvješću o Europskoj obrambenoj uniji

Piculinih 15 amandmana usvojeno u Izvješću o Europskoj obrambenoj uniji

Europska unija se treba uhvatiti u koštac s pogoršanjem sigurnosnog stanja unutar i van svojih granica, pomažući  oružanim snagama  zemalja članica da bolje zajednički surađuju. To je prvi korak u izgradnji zajedničke obrambene politike, zaključak je zastupnika Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), koji su ovaj tjedan izglasali Izvješće o Europskoj obrambenoj uniji (EDU). Tom prilikom usvojeno je svih 15 amandmana zastupnika Tonina Picule, koji je na Izvješću radio kao izvjestitelj u sjeni u ime političke grupe socijalista i demokrata.

U Izvješće je tako ušao Piculin amandman da Europska obrambena unija treba ojačati kapacitete Europe za promicanje sigurnosti unutar i izvan svojih granica, te ujedno dozvoliti zemljama članicama, u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike, mogućnost autonomnog djelovanja u slučajevaima kada NATO nije spreman djelovati ili gdje je akcija EU primjerenija.

"Zaista jaka EDU mora moći ponuditi jamstva zemljama članicama da djeluju i izvan njihovih pojedinačnih mogućnosti".

Picula također poziva članice da provedu sve mjere za provedbu članka 42 stavka 7 kako bi se zemljama i institucijama EU omogućilo da učinkovito upravljaju doprinosima i pomoći drugih zemalja članica, kako bi se izbjegle razlike u interpretaciji kao kad je Francuska po prvi put aktivirala ovaj članak nakon napada u Parizu.

Među amandmanima je i Piculin da se "europska obrambena Unija treba temeljiti na redovitim zajedničkim sigurnosnim procjenama zemalja članica, ali i biti fleksibilna da može odgovoriti i na individualne sigurnosne izazove i potrebe država članica". Izazovi u pogledu financijskih ograničenja za državni proračun dolaze s odgovarajućim mogućnostima za napredak, koje proizlaze iz očite potrebe za bližom suradnjom između država članica u području obrane. Ujedno je pozdravljeno osnivanje posebnog europskog fonda za istraživanje i razvoj obrambenih tehnologija.

Prilikom predstavljanja teksta Izvješća, Picula je naglasio da "sigurnost i obrana ne smiju biti najslabije karike europskih integracija. Neuspjeh da građanima osiguramo sigurnost dovest će do daljnjeg udaljavanja od europskog projekta i okretanju nacionalnim politikama ".

Zaključno, Izvješće o Europskoj obrambenoj uniji prvi je službeni dokument usljied jačanja političke potpore ovom projektu, nastavno na sve brojnije sigurnosne izazove s kojima se EU suočava. Nakon usvajanja na AFET-u, finalna potvrda Izvješća očekuje se tijekom sljedećeg plenarnog zasjedanja u studenom u Strasbourgu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.