Ured zastupnika u Europskom parlamentu
Predstavljanje Priručnika o zaštiti proizvoda na EU razini
U priručniku su predstavljeni Krčki i Dalmatinski pršut, Virovitička paprika, Baranjski kulen i Lički krumpir
Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule sutra će predstaviti priručnik ‘Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije‘.
Priručnik je rezultat dvogodišnjeg rada Ureda zastupnika Picule sa stručnjacima i proizvođačima na zaštiti autohtonih hrvatskih proizvoda...
"Jednako tako, dragocjeno je u priručniku što smo naveli konkretne primjere kako su pojedini proizvođači, dobro se organbizirajući, svjesni važnosti postupka zaštite, uspjeli savladati taj cjelokupni proces, pripadaju skupini od sada već dvadesetak zaštićenih proizvoda koji dolaze iz Hrvatske, a imaju jednu od oznaka izvornosti. Naravno, naveli smo i primjere kada cijeli taj postupak nije dobro završio...", rekao je Picula.
Da se cijela priča isplati, svjedoči činjenica da od ukupnog izvoza hrane i piće EU, gotovo 20 posto pripada izvozu proizvoda koji imaju jednu od oznaka zaštićenosti.
Ovaj će priručnik poslužiti kao poticaj brojnim hrvatskim proizvođačima jer je u njemu cijeli proces vrlo precizno objašnjen, dodaje Picula.
"Što je potrebno od ideje da se jedan autohtoni proizvod počne štititi i to na lokalnoj razini, kako onda prijeći na nacionalnu razinu, a postupak tada ide preko Ministarstva poljoprivrede koje onda u komunikaciji s određenim europskim institucijama treba priskrbiti proizvodu jednu od tri oznake autohtonosti, odnosno, izvornosti. Četvrta faza je možda jednako važna kao i ove prve tri.
Treba paziti na postojanost kvalitete; postoji nadzor kvalitete kad se jednom proizvod zaštiti nekom od oznaka izvornosti", dodaje Picula.
U priručniku su predstavljeni Krčki i Dalmatinski pršut, Virovitička paprika, Baranjski kulen i Lički krumpir.
"Prvi idući planirani korak u promociji tog jednog važnog postupka zaštite i promocije proizvodnje, dogodit će se u Lici jer Lički krumpir je također zaštićen europskom oznakom izvornosti i mislim da je potrebno upravo u tim sredinama djelovati kako bi se afirmirao ne samo lokalni gospodarski kolorit, nego i kako bi se i transferiralo potrebno znanje radi općeg gospodarskog oporavka i krajva kao što je Lika, koja ima veliki gospodarski potencijal", kaže Picula.Predstavljanje ovog priručnika dolazi dan nakon što Hrvatska slavi Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.
Vezane vijesti
-
„Europska unija mora surađivati sa SAD jačajući svoju autonomiju u odlučivanju i djelovanju u sigurnosnoj i vanjskoj politici, ali to znači i veću odgovornost. Sjedinjene Države ostaju jedan od naših najvažnijih partnera, no moramo stalno na umu imati činjenicu kako nemamo iste interese u trgovini, zaštiti podataka ili odnosu prema nekim trećim zemljama“, poručio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za odnose Europske unije sa SAD-om Tonino Picula po povratku iz jednotjednog radnog posjeta Washingtonu.
-
Paška janjetina ima oznaku izvornosti na razini Europske unije, naziv Paška janjetina je zaštićen i takav naziv smije imati samo janjetina koja ispunjava propisane uvjete.
-
-
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.