Ostalo / Zadarska županija

Primanje u Županiji

Segarić primio delegaciju AREV-a

Segarić primio delegaciju AREV-a

U petak, 19. studenog 2010. godine, glavni tajnik Jean Paul Angers i njegov zamjenik Dominique Janin AREV-a (Skupštine europskih vinskih regija) posjetili su Zadarsku županiju.

U Domu Županije primio ih je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić sa svojom pomoćnicom Katerinom Skelin. Sastanku su nazočili vinar Damir Jurjević i predstavnik Sveučilišta u Zadru, Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja, Josip Ražov.

Pročelnik Segarić poželio je gostima dobrodošlicu prenijevši im županovu ispriku i pozdrave te ih upoznao s osnovnim podacima o Zadarskoj županiji naglasivši kako je u županiji u tijeku intenzivna sadnja vinove loze i poticanje proizvodnje vina u čemu će sigurno ovdašnjim vinarima savjeti AREV-a biti od značajne koristi.

Josip Ražov upoznao je goste s činjenicom da je Sveučilište u Zadru 2007. godine na terenu od 16 ha podiglo voćnjak te vinograd, a proizvodi i svoje vino. Ove godine upisana je prva generacija studenata na studij Primijenjena ekologija u poljoprivredi te suradnju s AREV-om smatra prije svega dobrodošlom u cilju razmjene studenata i iskustva.

Damir Jurjević, kao jedan od vinara ove regije koji ima najveće površine vinograda (120 ha), upoznao je gospodu iz AREV-a sa svojim proizvodnim kapacitetima naglasivši pri tome kako je riječ o ekološkoj proizvodnji.

Glavni tajnik Angres upoznao je domaćine s radom AREV-a navodeći njihova tri osnovna cilja: kontrola normi koju postavljaju Bruxelles i Strasbourg, a koje se tiču proizvodnje vina, promocija kulture vina unutar EU na svim razinama te zajednički rad u cilju kreiranja strategije promocije europskih vina kako bi se jasno pozicionirali na novim tržištima (posebno azijskom).

Dominique Janin govorio je industrijskoj masovnoj proizvodnji vina u zemljama tzv. novog svijeta te o trenutnoj potpunoj liberalizaciji na području prava sadnje novih vinograda što nije prihvatljivo prema AREV-u koji pokušava zaštiti europski, tradicionalni, način proizvodnje vina. Rast proizvodnje smatraju pozitivnim, no kontrolirani rast. Kao poseban problem istaknuli su nepostojanje definicije biološkog, ekološkog vina. Uzgoj može biti ekološki, no ne postoje mjere koje reguliraju postupanje nakon berbe. I to je nešto na čemu treba raditi.

Gosti su pozvali Zadarsku županiju da postane članom AREV-a te da se i Županija i privatni proizvođači, posebno nakon formiranja Udruge vinara koje je u planu, predstave na mrežnim stranicama AREV-a. Na taj način uspostavit će se kontakti s vinarima diljem Europe i omogućiti razmjena iskustava.

Svoj posjet Zadarskoj županiji gosti su nastavili obilaskom vinarije i vinograda Mladena Anića u Smilčiću.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.