Ostalo / Zadarska županija

Poslovni uzlet

Župan Zrilić: U pretpristupnom razdoblju povukli smo 100 milijuna kuna

Župan Zrilić: U pretpristupnom razdoblju povukli smo 100 milijuna kuna

U šibenskoj Gradskoj vijećnici tražilo se mjesto više na Poslovnom uzletu koji je, u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom i Gradom Šibenikom, organizirao Poslovni dnevnik.

„Nitko ne govori da reforma javne uprave zahtjeva mnogo financijskih sredstava i da se prvi značajniji rezultati mnogu očekivati nakon pet do sedam godina od provedbe. Teritorijalni preustroj koji je sam sebi svrha neće donijeti razvoj. Razvoj ćemo postići funkcionalnom i fiskalnom decentralizacijom“, poručio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Kao dio Poslovnog uzleta, održan je i panel na temu decentralizacije i razvojne uloge lokalnih zajednica. Svoja iskustva i razmišljanja na panelu su podijelili župani Karlovačke i Zadarske županije Ivan Vučić i Stipe Zrilić na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskim županom Goranom Paukom.

Župani su se osvrnuli na razvojne osnove povlačenja sredstava iz europskih fondova u okvirima hrvatske uprave, a zadarski župan Stipe Zrilić istaknuo je da je Zadarska županija u pretpristupnom razdoblju pa sve do danas osigurala 100 milijuna kuna europskoga novca. Župan Ivan Vučić istaknuo je primjer Karlovačke županije koja subvencioniranjem kredita pomaže poduzetnike s tog područja.

O ulozi i važnosti županijskih razvojnih agencija govorio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuvši da su regionalne razvojne agencije najkonkretnije institucije za povlačenje EU sredstava, a važnu ulogu imaju u edukacijama i potporama onima koji žele koristiti europske fondove.

U panel raspravi župani su se dotakli i reforme javne uprave.

„Nitko ne govori da reforma javne uprave zahtjeva mnogo financijskih sredstava i da se prvi značajniji rezultati mnogu očekivati pet do sedam godina od provedbe. Teritorijalni preustroj koji je sam sebi svrha neće donijeti razvoj. Razvoj ćemo postići funkcionalnom i fiskalnom decentralizacijom“, rekao je Pauk te iznio primjer kako od 100 kuna koje građani izdvoje, 90 kuna odlazi na centralnu državnu upravu, a samo se 10 kuna vraća u lokalnu zajednicu.

„Kako ćemo jačati lokalnu zajednicu u ovakvoj situaciji? To je puno veći problem od teritorijalnog preustroja. Županije mogu preuzeti poslove ureda državne uprave, ali i puno više ostalih nadležnosti. Od posla nikada nismo bježali“, kazao je Pauk.

Nakon panel rasprave, župani su se uputili na otvorenje Festivala poduzetništva, obrta i OPG-a pod nazivom Moja poduzetna Hrvatska, u sklopu kojega mali i srednji obrtnici predstavljaju svoje autentične proizvode na izložbeno-prodajnom sajmu.

Podsjetimo, Poslovni uzlet projekt je Poslovnog dnevnika koji svojom uspješnom inicijativom već tri godine igra ključnu ulogu u promicanju malog i srednjeg poduzetništva, sa svrhom unapređenja kvalitete poslovanja poduzetnika, obrtnika i vlasnika OPG-ova.

Hrvatska zajednica županija partner je projekta Poslovni uzlet.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.