Ostalo / Zadarska županija

47. Kolegij župana

Proračun Zadarske županije stabilan i znatno veći nego lani

Proračun Zadarske županije stabilan i znatno veći nego lani

Nacrt prijedloga Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2016. godinu bila je jedna od točaka dnevnog reda 47. sjednice kolegija župana.

Kako je izvijestila pročelnica Bibijana Baričević, Zadarska županija je za prvih 6 mjeseci ove godine ostvarila pozitivan rezultat u poslovanju te ispunila sve zacrtane planove. Proračun je znatno veći u odnosu na prošlogodišnji najvećim dijelom zbog uključivanja zdravstvenih ustanova u riznicu.

Veći su prihodi od pomoći iz EU za projekte i to u iznosu od 18 milijuna kuna , a značajno je napomenuti i da su prihodi od poreza na dohodak veći za 3,9 milijuna kuna što govori o većoj zaposlenosti na području zadarske županije.

Na današnjem kolegiju rečeno je i kako je Državna revizija Zadarskoj županiji dala bezuvjetno pozitivno mišljenje na poslovanje u 2015. Godini. S tim u vezi župan Stipe Zrilić rekao je kako se Zadarska županija u organizacijskom smislu digla na veću razinu te da nam je trajna obaveza tu razinu održavati.

Danas je donesena i odluka o kriterijima i načinu financiranja međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola Zadarske županije u razdoblju rujan – prosinac 2016. Godine. Zadarska županija sufinancirat će cijenu mjesečne autobusne karte sa 10 posto ukupne cijene.

Fiskalnom procjenom je utvrđeno da je ukupan iznos potrebnih sredstava za prijevoz redovitih učenika srednjih škola Zadarske županije u razdoblju rujan – prosinac 2016. godine 5.387.634,00 kn za ukupno 3.080 učenika koji ostvaruju pravo na prijevoz. Navedena ukupna procjena troškova temelji se na cijeni učeničkog mjesečnog pokaza pomnožen s brojem učenika koji ostvaruju pravo na sufinanciranje međumjesnog prijevoza.

Zadarska županija sufinancirat će Izradu katastra nekretnina na području Općine Polača i Novigrad sa ukupno 50.000 kuna. Vezano uz ovu točku župan je napomenuo kako se malim koracima ide u rješavanje ovoga problema koji je vrlo bitan preduvjet za gospodarski razvoj jer se sve, istaknuo je župan, događa u prostoru koji mora biti uređen.

Također, Zadarska županija će sa 100.000 kuna sufinancirati uređenje poljskih putova na otoku Sestrunju. Razlog za ovo je višestruk; olakšat će se izlov divljih svinja koje u posljednje vrijeme predstavljaju veliki problem otočnom stanovništvu uništavajući poljoprivredne nasade sve više se približavajući kućama, pristup maslinicima će biti lakši , a istovremeno će služiti kao protupožarni putovi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.