Ostalo / OI 2008

Košarka, finale žene

Amerikankama četvrto uzastopno košarkaško zlato

Amerikankama četvrto uzastopno košarkaško zlato

U dvoboju za broncu Rusija je pobijedila Kinu sa 94-81

Američke su košarkašice u finalnom dvoboju OI u Pekingu pobijedile Australiju sa 92-65 te tako osvojile već četvrtu uzastopnu, a ukupno šestu zlatnu medalju na OI. U dvoboju za broncu Rusija je pobijedila Kinu sa 94-81.

Amerikanke su već treći put zaredom u finalu olimpijskoga turnira pobijedile upravo Australiju. Prvo ime pobjedničkoga sastava bila je Kara Lawson sa 15 poena i tri skoka, a odmah do nje Lisa Leslie i Candace Parker sa po 14 poena. Najpoznatija američka košarkašica, ujedno i kapetanica, Leslie, dodala je i sedam skokova.

Ipak, najefikasnija igračica utakmice dolazi iz poražene ekipe, i to poražene sa 27 koševa razlike - australska kapetanica Lauren Jacskon. Postigla je 20 koševa uz 10 skokova.

Ovo je bio deveti olimpijski turnir u ženskoj košarci, a zlato su, osim Amerikanki, dosad samo osvajale košarkašice bivšega Sovjetskog Saveza - 1976., 1980. pod imenom SSSR te 1992. kao Zajednica nezavisnih država.

Ovo je najuvjerljivija pobjeda još od OI u Los Angelesu 1984. kad su igračice SAD-a pobijedile Južnu Koreju sa 85-55.  

Australske su košarkašice, uz već spomenuta tri srebra, vlasnice i dviju bronci. Rusija je obranila srebro od prošlih Igara u Ateni što su joj, ne račujnajušći razdoblje SSSR-a i ZND-a, jedine dvije medalje u turniru ženske košarke. Kina je, pak, osvojila srebro ove godine te 1992. u Barceloni te broncu 1984. u Los Angelesu. 


Reci što misliš!