Ostalo / OI 2008

Rukomet, finale (m)

Francuski rukometaši uvjerljivo do zlatne medalje

Francuski rukometaši uvjerljivo do zlatne medalje

Francuskoj je ovo prvo olimpijsko zlato u povijesti

Francuzi su pobjednici rukometnog olimpijskog turnira u Pekingu. U finalnoj utakmici Francuska je lako pobijedila Island 28-23.

Francuski su se rukometaši od početka utakmice nametnuli kao veliki favoriti i njihova pobjeda u niti jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Čvrsta obrana i fantastični vratar Thierry Omeyer izludili su Islanđane, koji nikako nisu nalazili put do mreže.

Nakon rezultata 4-4 Francuzi rade seriju od 5-0 i odvajaju se od Islanda na prednost koju do kraja više nisu ispuštali iz ruku. Francuzi su u nekoliko navrata imali i devet golova prednosti sredinom drugog poluvremena, ali su do kraja Islanđani uspjeli tek ublažiti poraz.

Najefikasniji u redovima Francuske bio je fantastični Nikola Karabatić s osam golova iz devet pokušaja, dok su jako dobri bili i Bertrand Gille s pet i Cederic Burdet s četiri gola. Vratar Omeyer sakupio je čak 19 obrana.

Kod Islanda je najefikasniji bio Olafur Stefansson s četiri gola.

Francuskoj je ovo prvo olimpijsko zlato u povijesti. Najveći uspjeh dosad bila je bronca osvojena na Igrama u Barceloni 1992.

Najbolji igrač francuske rukometne reprezentacije, Nikola Karabatić, izjavio je da je osvojena zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu ispunjenje njegova sna.

Francuska je u finalu slavila protiv Islanda 28-23, a Karabatić je bio vodeći strijelac svoje momčadi s osam pogodaka iz devet pokušaja.

- Još uvijek ne mogu vjerovati da smo osvojili zlato. Ovo je ispunjenje mojih snova. Osvojili smo naslov jer smo stalno poboljšavali igru iz kola u kolo. Sav naporan rad se isplatio. Ovo je definitivno najveći trenutak u mojoj karijeri i trebat će mi neko vrijeme da shvatim što smo zapravo postigli – izjavio je Karabatić.

- Dvoboj se razvijao upravo onako kako sam i priželjkivao. Brzo smo stvorili prednost i uspjeli ju održati do samog kraja. Odigrali smo jako dobro u obrani, a naš vratar Thirry Omeyer bio je izvrstan. Što se turnir bližio kraju bili smo sve bolji. Ovo je fantastičan i nezaboravan trenutak – rekao je francuski izbornik Claude Onesta. 

Rukomet, muški, finale:

Francuska – Island 28-23 (15-10)

Za treće mjesto:

Španjolska – Hrvatska 35-29 (12-14)

Reci što misliš!