Ostalo / OI 2008

Košarka, finale (m)

Američki košarkaši zlatni nakon osam godina

Američki košarkaši zlatni nakon osam godina

Španjolska je bila sjajan suparnik

Teže nego što su očekivali, košarkaši SAD-a osvojili su zlatno olimpijsko odličje. U finalu turnira svladali su vrlo dobru Španjolsku 118-107.

Vjerojatno s mislima na utakmicu iz skupine u kojoj su nadigrali “furiju” 119-82, Dwyane Wade (27), Kobe Bryant (20 poena, šest asistencija), LeBron James (14 koševa, šest skokova) i društvo ušli su u dvoboj za zlatno odličje s dovoljno snage za kontrolu tijeka dvoboja, ali ne i za uvjerljivu pobjedu na kakvu su navikli košarkaški svijet. Španjolci su dokazali da misle ozbiljno kada su rekli da će sljedeća utakmica protiv Amerikanaca proći u drugačijem tonu od one iz skupine. Malo je tko u to vjerovao, no reprezentacija SAD-a svojski se morala oznojiti da se na kraju dana okiti zlatom.

Od Sydneyja su čekali Amerikanci ovaj uspjeh, za njega okupili uistinu najbolje raspoložive snage iz NBA lige i nazvali ih kaznenom ekspedicijom spremnom za povratak na olimpijski tron. Amerikanci su u svojoj misiji i uspjeli, no Španjolska je bila sjajan suparnik, korak do iznenađenja.

Ipak, taj korak, realno niti u jednom trenutku nisu mogli napraviti, jer svaki puta kada bi došli na šut-dva do izjednačenja uslijedila bi serija atletski jačih, trkački bržih i šuterski boljih američkih košarkaša.

Izjednačenost je bila središnja nit koja se provlačila cijelim dvobojem. Mazio je šut i jedne i druge (Španjolska 50%, SAD 58%), iako, mora se reći, obrana nije bila u prvom planu. U pucačkoj rapsodiji, u kojoj je samo u uvodnih dvadeset minuta ubačeno 130 poena (69-61), do izražaja je došao Rudy Fernandez (22 poena, trice 5/9), kao i Pau Gasol s 21 košem i šest skokova.

Podsjetimo, u utakmici za brončanu medalju Argentina, olimpijski prvak iz Atene, je nadjačala Litvu 87-75.

Košarka, finale:

SAD – Španjolska 118-107

Za treće mjesto:

Argentina – Litva 87-75

Reci što misliš!