Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

'Salem's Lot: Krnji vampirski očnjaci

'Salem's Lot: Krnji vampirski očnjaci

O holivudskoj bezidejnosti bi se mogle lako već ispisati i knjige, a da taj njihov lijeni trend ne jenjava, iz godine u godine dokazuju pusti nastavci, prednastavci, rimejkovi, readaptacije i što sve ne.

Zahvaljujući iznova probuđenom interesu za adaptacije djela 'literarnog kralja strave', Stephena Kinga, pametnjakovići iz 'tvornice snova' su još 2019. obznanili kako će 'opet'' obraditi njegov popularni vampirski roman ''Salem's Lot'' iz 1975. Rezultat te blago rečeno - bespotrebne ideje- je odnedavno prisutan na malim ekranima.

Pisac Ben Mears (L. Pullman) se nakon dugo godina izbivanja vraća u svoj rodni gradić Jerusalem's Lot kako bi napisao knjigu o svojem djetinjstvu. Već po dolasku on upozna simpatičnu djevojku Susan (M. Leigh) koja sanjari o odlasku iz grada i s njom započne romantični odnos. U međuvremenu, u gradić je stigao i misteriozni stranac Richard Straker (P. Asbæk) koji je otkupio jezivu i napuštenu kuću Marsten te je u centru otvorio antikvarijat.

Ubrzo mu stiže i pošiljka s velikim i teškim sandukom kojeg mu odvoze u podrum kuće, a nedugo potom Straker otme dvojicu dječaka koje žrtvuje stvorenju dovezenom u sanduku.

'Salem's Lot (2024)

Režija: Gary Dauberman

Uloge: Lewis Pullman, Makenzie Leigh, Alfre Woodard, John Benjamin Hickey, Bill Camp, Jordan Preston Carter, Nicholas Crovetti, William Sadler, Pilou Asbæk, Spencer Treat Clark…

Žanr: Horor, triler

Trajanje: 114 min.

Riječ je naime o vampiru Kurtu Barlowu (A. Ward) kojem Straker vjerno služi. Nestanak dječaka nažalost ispadne tek početak nemilih događaja koji će uskoro pogoditi taj nekoć miran gradić…

9acea0c7806fb77edadcb58c8ce70d18.jpg?ranUf, uf, uf. Zašto? Voljeni Kingov istoimeni roman je od svojeg objavljivanja dočekao ne jednu već čak dvije TV adaptacije (1979. i 2004.) kroz formu sasvim solidnih mini serija, i eto njih opet. Mudraci iz 'New Line Cinema' i ' Warner Bros. Pictures' studija su ovaj put odlučili knjigu adaptirati u film, a da je ta odluka bila loša postalo je svima jasno dočim se njegova premijera konstantno prolongirala te je na kraju umjesto u kinima završio direktno na streaming servisu.  

Čelnici spomenutih studija su naime imali ozbiljne planove s ovim projektom nadajući se kako će fino unovčiti novo stvorenu Kingovu popularnost kod gledatelja stoga su i angažirali čovjeka itekako zaslužnog za taj fenomen, Garyja Daubermana, scenarista uspješnica ''It'' i ''It: Chapter Two''.

Producentsku zadaću su pak povjerili Jamesu Wanu, redatelju i tvorcu ''Saw'', ''Insidious'' i ''Conjuring'' franšiza, ali mega hitova poput ''Furious 7'' i ''Aquaman''. Pomislio bi lako čovjek kako je novo sparivanje (op.a. zajedno su surađivali na ''Annabelle'' nastavcima) ova dva žanrovska talenta pravi zicer i kako će lova teći u potocima, no na kraju – ćorak. 

Knjigu, odnosno, 'knjižurinu'' od 439 stranica svesti na film koji ne traje niti dva sata, suludo je ambiciozna ideja i nimalo ne čudi kako se u takvoj adaptaciji Dauberman (da, dotični potpisuje i režiju) potpuno pogubio. Krene film sasvim pristojno. Upoznajemo polako centralne likove, a ima ih podosta, sporogoreći se gradi i jeziva atmosfera i onda sve polako ide u vražju mater.

Imate osjećaj kao da ste pogledali dvije spojene epizode jedne fino budžetirane serije, no između njih nedostaje još barem tri zadužene za karakterizaciju likova i dodatno građenje napetosti. A što smo dobili umjesto toga? Na brzinu sklepan materijal koji inzistira na 'jump scare' prizorima, ali i infantilnom humoru proizašlom iz superiornijih žanrovskih predstavnika poput ''Fright Nighta'' ili ''Monster Squada''. 

Prava šteta. Izvorna verzija je bila navodno dosta dulja, ali to je naravno uvijek riskantan moment za studija kad je riječ o plasmanu tako dugog žanrovskog filma u kina. Umjesto toga, oni su silovito sjekli i rezali sve kako bi u konačnici dobili jeftinu porciju generički kreiranog horora i bespotrebnog jeftinog humora.

Daubermanova verzija produkcijski svakako djeluje raskošnije usporedo s prve dvije, no to je ne čini nužno i boljom. Dapače, ona prva, Hooperova iz 1979. je i dan-danas poprilično jeziva, a od nje je u ovoj ostao jedino vjerodostojan prikaz vampira Barlowa (podosta nalikuje Murnauovom ili pak Herzogovom 'Nosferatuu').

Što se tiče glumačkog castinga, unatoč angažmanu provjerenih veteranskih imena poput Alfre Woodard ili Williama Sadlera, tek Bill Camp u ulozi učitelja i samoukog stručnjaka za vampire uspijeva izazvati kakvu-takvu empatiju za likom. Ako niste imali priliku pročitati Kingovu knjigu ili pogledati prethodne adaptacije, ovu slobodno izbjegnite i uštedite si dva sata vremena koje možete potrošiti na daleko bolje filmove i/ili serije, odnosno, knjige.

OCJENA: 2.5/5


Reci što misliš!