Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

His Three Daughters: Autentičan i krajnje dirljiv portret kompleksnosti obiteljskih odnosa

His Three Daughters: Autentičan i krajnje dirljiv portret kompleksnosti obiteljskih odnosa

Sezona 'kiselih krastavaca' u lokalnom multipleksu dobro će doći da vas konačno usmjerim na neke od nebrojenih noviteta sa streaming servisa koji su vam možda promakli, a svakako su vrijedni vaše pažnje.

To se prvenstveno odnosi na odličnu dramu ''His Three Daughters'' iliti po naški ''Njegove tri kćeri'' - premijerno prikazanu potkraj prošle godine na festivalu u Torontu, a koju odnedavno možete pronaći na Netflixu. 

Katie (C. Coon) i Christina (E. Olsen) pridružile su se sestri Rachel (N. Lyonne) u stanu kojeg dijeli s njihovim umirućim ocem Vincentom (J. O. Sanders) sve kako bi zajedno provele taj kratki period života koji mu je preostao i dostojanstveno ga otpratile. Da ta ideja neće baš pasti na plodno tlo pokazuje njihov međusobni odnos u kojem se dominantna, najstarija Vincentova kći Katie neprestano okomljuje na vječito napušenu i naizgled bezbrižnu Rachel premda je upravo ona bila uz oca tijekom dobrog dijela njegova života, a kasnije i bolesti.  

His Three Daughters (2023)

Režija: Azazel Jacobs

Uloge: Carrie Coon, Natasha Lyonne, Elizabeth Olsen, Rudy Galvan, Jose Febus, Jovan Adepo, Jasmine Bracey, Jay O. Sanders…

Žanr: Drama

Trajanje: 101 min.

Između njih dvije se nalazi smirena, pomalo luckasta sestra Christina koja pokušava donijeti balans u turbulentan odnos svojih sestara, no one je ne doživljavaju ozbiljno. Uz konstantni pritisak koji im stvara palijativni bolničar Angel (R. Galavan) svakodnevno ih podsjećajući kako bi ih otac mogao napustiti svakog trena, živci triju sestara su sve tanji i na površinu izbijaju svi osjećaji koji su bili zatomljeni godinama…

Sam naslov filma bi na prvu lako mogao zavarati gledatelja koji će brzopleto zaključiti kako je tu riječ o nekoj lepršavoj romantičnoj komediji kakva se zaboravi tridesetak sekundi nakon gledanja, ali ovdje je srećom ipak riječ o filmu koji će vam se dobrano uvući pod kožu i u misli i koji vas neće napuštati danima.

Za njega je pak zaslužan Azazel Jacobs, čovjek s višedesetljetnim redateljskim stažem kroz kojeg je snimio niz manje-više hvaljenih kratkometražnih i igranih filmova, odnosno, pojedinih epizoda popularnih TV serija poput ''Mozart in the Jungle''. 

''His Three Daughters'' je kruna njegove dosadašnje karijere. Fantastično balansirana kombinacija komorne i humoristične drame snimane najvećim dijelom u zatvorenom prostoru, točnije, bruklinskom stanu i koja se dobrano oslanja na talent svoje pomno probrane glumačke ekipe te dijalozima koji pršte realizmom i temama koje su nam životno itekako dobro poznate.

Svjedoci/sudionici smo vremena u kojem zbog ubrzanog načina življenja, vlastitih ambicija, nerijetko i egoističnih poriva ili pohlepe zamrznemo, naprasno prekinemo ili pak površno održavamo odnose s užim članovima obitelji, a katalizator naknadnih zbližavanja ili još većeg razdora često bude teška bolest i/ili smrt nekog od voljenih. U takvim trenucima često padaju maske i ružne riječi, ali i iznenađujuće tople riječi i geste. Emocije se uskovitlaju i u psihološkom poniranju izrečemo ono što nas godinama tišti, guši i razdvaja.

U nekim slučajevima zavladaju razum i osjećaji i stvari se konačno poslože kako su trebale biti dok u drugima pak dođe i do nemilih krvavih obračuna, pogotovo kad je riječ o imovinskih podjelama. Jacobs je sve te situacije i primjere spojio u jednu priču. Priču koja je podjednako napeta, stresna i bolna, a istodobno i topla, dirljiva i empatična. 

Kako bi dobili fantastičan prikaz tako zamršenih odnosa valjalo je spojiti tri - karakterima posve različite sestre od kojih je najstarija sklona kontroli, druga mirenju, a treća bijegu od problema koji su se akumulirali kroz minule godine. Ispod njihovih 'maski' skrivaju se ipak tri sestre koje imaju puno više dodirnih točaka osim umirućeg, voljenog im oca. Kad i kako će njihove maske pasti – neću vam otkriti već ostavljam vama uz obvezu gledanja.

Ono što ću vam ipak otkriti jesu briljantne glumačke izvedbe Coon, Lyonne i Olsen. Teško je tu izdvojiti koja je bolja od koje jer su sve na vrhunskom nivou. Posebno Lyonnne kakvu smo inače navikli gledati kroz komične role. U nekom savršenom scenariju sve tri bi zavrijedile barem nominacije za nadolazeće Oskare, ali neovisno o tom ishodu, ovdje imate priliku pogledati njihovu iskrenu i upečatljivu glumu potpuno lišenu patetike i jeftinih emocija.   

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!