Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Rebel Ridge: Prava majstorija!

Rebel Ridge: Prava majstorija!

Prosječni gledatelj željan kakve razbibrige, nerijetko se pogubi u raznoraznim sadržajima streaming servisa koja u pravilu vrve nekvalitetnim poluproizvodima čiji je krajnji efekt ubijanje moždanih stanica.

Kad se tako primjerice otvori naslovna stranica vražjeg Netflixa, zaskočit će vas 'mali milijun' u pravilu loših serija i filmova uz pokoju iznimku koja zahvaljujući lošoj prezentnosti nerijetko ostane nezapažena.

Da se takvo što ne bi dogodilo i najnovijem filmu jednom od najistaknutijih američkih indie filmaša posljednjih dva desetljeća, Jeremyju Saulnieru, dozvolite mi da vam predstavim njegov najnoviji autorski trijumf imena ''Rebel Ridge''.

Žureći se biciklom prema gradiću Shelby Springsu kako bi tamo na vrijeme uplatio jamčevinu za svojeg uhićenog rođaka, bivšeg marinca Terryja Richmonda (A. Pierre), na krajnje opasan način zaustavi tamošnja policijska patrola. Tobože rutinska kontrola za Terryja se ubrzo pretvori u pravu noćnu moru dočim mu policajci u ruksaku pronađu pozamašnu svotu novca. Premda im Terry strpljivo objasni kako je riječ o njegovom legalnom novcu namijenjenom za jamčevinu, ovi ga zaplijene pod sumnjom kako je riječ o potencijalnim ilegalnim sredstvima za kupovinu droge.  

Terry se nakon tog krajnje neugodnog susreta uputi ka gradskom sudu gdje njihovom službeniku objasni što se dogodilo, no ovaj ne pokaže apsolutno nikakve znakove empatije pod izlikom kako on nije javni branitelj. Njihov razgovor dopre do ušiju druge sudske službenice, Summer (AS. Robb), koja obeća Terryju kako će roku pripremiti sve papire za oslobađanje njegova rođaka pod uvjetom da uplati 10 000 dolara potrebne jamčevine. Terry se zatim uputi u policijsku postaju kako bi prijavio krađu novca, no tek tad započnu pravi problemi kad shvati kako su šef policije Sandy (D. Johnson) i njegovi policajci upleteni u određene kriminalne aktivnosti…

Rebel Ridge (2024)

Režija: Jeremy Saulnier

Uloge: Aaron Pierre, Don Johnson, AnnaSophia Robb, David Denman, Emory Cohen, Steve Zissis, Zsané Jhé, Dana Lee, James Cromwell…

Žanr: Kriminalistički, triler, akcija

Trajanje: 131 min.

Legendarni riječki punk bend Paraf je u svojoj slavnoj glazbenoj numeri 'Narodna pjesma' onomad ispjevao kako 'nijedne nema bolje od naše policije..', no gledajući Saulnierov film, mišljenja sam kako su ironični opjevani tadašnji 'milicajci' male bebe za ove američke 'krkane'.

Kroz okvir žanrovskog, na prvi pogled stereotipima krcatog filma, Saulnier nam poručuje kako je nešto uistinu trulo u 'pupku demokracije' i premda je njegovo, u mnogočemu slično, polazište (op.a. stranac/ratni veteran dolazi u neku američku vukojebinu ili rodni kraj sve kako bi u nekom trenutku 'stao na žulj' lokalnim šerifima) već viđeno kroz žanrovske klasike poput svima znanog ''Ramba'' (točnije ''First Blood'') ili ''Walking Tall'', ''Rebel Ridge'' je višeslojna i napose efektna kritika iskvarenog sustava, rasizma i društva. 

Ono što Saulnier pak postiže kroz svoj pametno osmišljen žanrovski križanac krimića, trilera, neo westerna i akcije prava je mala škola filma. Svoje majstorstvo ovaj je talentirani autor već dokazao s prethodnim, sad već kultnim uradcima ''Blue Ruin'' i ''Green Room'', a nakon kreativnog posrtaja imena ''Hold the Dark'', sad nam se vraća na impresivan način. Dozvolite mi da to elaboriram.

Spomenuti autor ovdje nije samo zaslužan za režiju i scenarij već potpisuje i montažu i produkciju što bi u prijevodu značilo kako je imao apsolutnu kontrolu nad filmom, a to se može zapaziti već od napetog uvoda u kojem njegov junak sa slušalicama u ušima iz kojih trešti Maidenov 'The Number of the Beast' juri cestom na biciklu dok ga patrola nakon kratkog upozorenja s automobilom sruši na asfalt.

Sve ono što uslijedi kroz narednih dva i kusur sata trajanja toliko je intenzivno (zaslužna je tim osjećajima i sveprisutna glazbena podloga Brooke i Willa Blaira), da se kao gledatelji konstantno nalazimo na rubu svojih sjedala napeto iščekujući slijedeći prizor. I dok bi mnogi radnjom otišli u već milijun puta prožvakane ideje, Saulnier je prizemljen, suvisao i promišljen.

Prvotno je uloga bivšeg marinca, inače majstora borilačkih vještina, bila namijenjena Johnu Boyegi (svima znan kao Finn iz posljednje ''Star Wars'' trilogije), no ovaj je tijekom produkcije koja je svojevremeno bila zapela u okrutnom limbu COVID pakla 'šmugnuo' iz projekta pod izlikom obiteljskih problema (priče sa seta su bile posve drugačije) i Saulnier je svojeg novog junaka, fizionomijom daleko uvjerljivijem liku kojeg tumači (zamislite crnačku verziju Jacka Reachera, ne onu filmsku, već literarnu), pronašao u britanskom glumcu Aaronu Pierreu.

Dotični možda i nije toliko poznata faca širem gledateljstvu, no svakako je riječ o talentiranom mladiću koji već godinama skuplja iskustvo i brusi talent kroz brojne TV serije i filmove. Snažan, tajanstven, sposoban i neupitno opasan, njegov Terry Richmond je lik koji zaslužuje vlastitu franšizu, a sudeći po prvim reakcijama publike i unisonim priznanjem kritike, Saulnier možda i krene tim smjerom.  

Ostatak glumačke postave predvođen talentiranom AnnaSophiom Robb i veteranom Donom Johnsonom (njegovom savršenom portretiranju 'zlih' likova najbolje smo mogli svjedočiti kroz filmove drugog indie genijalca, S. Craiga Zahlera) savršeno se nadopunjava s Pierrom i može se bez imalo diskusije lako zaključiti kako su svi ključni faktori Saulnierovog filma savršeno posloženi kako iza tako i ispred kamere.

Ponovit ću kako se scenarij dotiče i nekih poprilično zabrinjavajućih tema u modernom američkom društvu zbog kojih su određeni mirotvorci s razlogom skrenuli s puta pravde, a mi se samo možemo ponadati kako do takvih ekstrema neće doći i do nas. Dosta nam je i naših problema. Na kraju vam samo mogu preporučiti da pogledate film koji uspješno i suvereno pliva unutar dobro znanih žanrovskih voda i paralelno stvara neke svoje nove struje.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!