Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

American Fiction: Amerika između redaka

American Fiction: Amerika između redaka

U oštroj konkurenciji od 10 kandidata za najbolji film nadolazećih Oskara našla se i izvan S.A.D.-a malo znana indie komična drama ''American Fiction''. Izgledi da ćemo je tako skoro gledati u domaćim kinima gotovo su ravni nuli jer je distribuciju preuzeo Amazon, no odnedavno je film dostupan u Europi u fizičkom obliku (Blu-ray, DVD) i na streaming servisu spomenutog distributera stoga ćete uz malo truda ipak moći doći do nje.

Ako se kojim slučajem pitate isplati li se gubiti vrijeme i energiju u pronalasku ovog filma, odlučno ću vam odgovoriti - ITEKAKO! ''American Fiction'' se nije slučajno našao u društvu izvanserijskih ostvarenja poput ''Poor Things'', ''Killers of the Flower Moon'' ili ''Anatomy of a Fall'' već je i njihov ravnopravni konkurent. Zašto je tome tako, objasnit ću vam nakon par kratkih crtica o samoj radnji.

Losanđeleski profesor i književnik Thelonious "Monk" Ellison (J. Wright) prkoseći licemjernom činu jedne od učenica 'zavrijedi' prinudni dopust zbog čega se odluči pridružiti književnom seminaru u rodnom Bostonu.

Tamo se uvjeri kako 'ozbiljnija' djela poput njegovih više nisu nikakav mamac za širu publiku već da njih zanima šund literatura ispunjena crnačkim stereotipima i uličnim govorom kao što je to knjiga dotične Sintare Golden (I. Rae). Zgrožen viđenim, Monk napusti seminar kako bi posjetio obitelji koju nije vidio već duže vrijeme. 

76296f3905623e83187a5ae3765a9659.jpg?ranKroz susret sa sestrom Lisom (T. Ellis Ross) Monk dozna kako im majka boluje od Alzheimera i da im se mlađi brat Cliff (S. K. Brown) razveo nakon što ga je supruga pronašla u krevetu s drugim muškarcem.

Potresan događaj ubrzo dovede Monka u situaciju gdje mora skrbiti o majci, a zato mu treba pozamašna svota novca koju unatoč dobroj situiranosti ipak nema. Isfrustriran, Monk iz sprdnje odluči služeći se pseudonimom napisati roman nalik onom Sintare Golden, no ispostavi se da su svi izdavači poludjeli za njim i tu kreće pravi cirkus…

American Fiction (2023)

Režija: Cord Jefferson

Uloge: Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, Issa Rae, Sterling K. Brown, John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams, Adam Brody, Keith David…

Žanr: Komedija, drama

Trajanje: 117 min.

U vremenu krajnje isforsirane političke, rasne i rodne korektnosti, ''American Fiction'' je savršen satiričan udarac u muda svim onim pompoznim i licemjernim bijelim seronjama koji trendovski 'furaju spiku' kako razumiju probleme svojih afroameričkih sunarodnjaka, ali ih paralelno i dalje guraju u posebnu kategoriju i rasno razdvajaju.

Nekadašnji novinar, a kasnije i uspješni TV scenarist Cord Jefferson (''Master of None'', ''The Good Place'', ''Watchmen'') nije slučajno kao predložak za svoj debitantski igrani film pronašao roman Percivala Everetta imena ''Erasure''. Cord je naime dijete iz rasno miješanog braka crnca i bjelkinje, neprihvaćen od strane svojeg rasističkog djeda (s majčine strane, naravno) i dobro zna što u S.A.D.-u znači rasna segregacija.

No Cord je prije svega sit momenta u kojem živi i gdje se pod fasadom liberalne demokracije rasno pitanje provlači na krajnje gadljiv način. To je prepoznao kako kroz vlastita životna iskustva tako i kroz Everettovu knjigu, a konačni rezultat filmske adaptacije je krajnje urnebesan, ali i bolno realan.

Koliko god je ohrabrujuće što se ovakav film uopće našao u probranom društvu kandidata za 'najsjajnije' filmsko priznanje, cijela situacija djeluje pomalo ironična po Akademiju. Naime, već niz godina njezini članovi biraju i nagrađuju određene glumce i filmove čisto zbog popunjavanja rasne kvote i smirivanja strasti među određenim populacijama, a uvrštenjem Cordova filma su to i nesvjesno priznali. A možda sam i u krivu, možda se i Akademijina glasačka krv uistinu mijenja na bolje i ti ljudi znaju prepoznati pravu snagu ovog satiričnog djela.

Bilo kako bilo, Cord nam kroz svoj film i Everettovu knjigu sukladno naslovu slaže sliku pravog S.A.D.-a iliti po naški Amerike i licemjerja koji vlada njihovim društvom. Jedna situacija u filmu to kristalno čisto oslikava. Kad predsjednik književnog udruženja (naravno, bijelac) pozove Monka za jednog od sudaca u odboru za dodjelu literarne nagrade, to čini jer su ostali članovi zaključili kako među njima manjkaju pripadnici drugih rasa i sad navodno žele ispraviti tu nepravdu.

Međutim, kad Monk i spomenuta autorica šund romana Sintara Golden (također crnkinja) pokušavaju ostatak odbora kojeg većinski predstavljaju bijelci odvratiti od ideje nagrađivanja Monkovog još i većeg literarnog smeća, oni lagano dobiju odbijenicu i 'pravi' crnački glas opet ništa ne znači.

Ovo je dakako tek jedna od situacija u filmu koje nam dočaravaju ono što u pravilu svi znamo, ali se i dalje svi pravimo blesavi. Cord i njegov Monk (još jednom fantastični Wright) nam pretjeranu dozu korektnosti ovdje direktno trljaju o nos govoreći kako njima nije potrebna posebna sekcija u knjižnicama ili veća medijska pozornost i priznanje, već je za formulu normalnog života dovoljna jednakost.

Ako je nečiji roman ili bilo kakvo drugo intelektualno djelo, ali i posao, sranje, onda to treba tako sagledati, a ne ga braniti jer će vas netko u suprotnom optužiti za rasizam. A ti koji optužuju su obični licemjeri, koje god rase bili, jer postoje naravno i brojni Afroamerikanci koji koriste postojeću situaciju kako bi sebe gurnuli u prvi plan, a nisu kompetentni za išta pametno.

Ipak, ''American Fiction'' nije samo satiričan obračun s američkim društvom već i topla priča o obitelji, životnim ambicijama i ljubavi, ali i pogreškama koje činimo. Dalo bi se u ovom filmu pisati u nedogled, ali sumirat ću cijelu priču u još par riječi. Cordov film je zaista jako dobar, frca humorom i emocijama, nezaboravnim replikama i zrncima mudrosti, ali također ima i određenih, srećom sitnih, mana.

Primjerice lik majke (tumači je veteranka Leslie Uggams) koja oboli od Alzheimera krcat je stereotipima, gotovo kao i onaj Monkova gay brata Cliffa (od klišeiziranog lika ga izvlači izvanredni Sterling K. Brown u svojem atipičnom komičarskom izdanju), no uz sve ostale vrline kojima film raspolaže, da se lako zaboraviti ne sitne 'dječje bolesti.

''American Fiction'' je u cjelini dostojan oskarovski kandidat, film koji je bez imalo dileme daleko bolji od daleko razvikanije ''Barbie'' pa čak i sterilnog ''Oppenheimera'', no to je jedna posve drugačija licemjerna priča.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!