Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Hollywood Dreams & Nightmares: The Robert Englund Story – Filmsko čudovište ispod kojeg se skriva duša od čovjeka

Hollywood Dreams & Nightmares: The Robert Englund Story – Filmsko čudovište ispod kojeg se skriva duša od čovjeka

Umjesto klasične horor preporuke uoči nadolazeće Noći vještica, savršeno je vrijeme za gledanje dokumentarca o čovjeku koji je strašio (i još uvijek straši) brojne generacije zbog čega je u konačnici s pravom pronašao vlastito mjesto na panteonu bezvremenskih filmskih horor ikona.

O noćnoj mori svih klinaca, Freddyju Kruegeru, znaju i ptice na grani, no tko je Robert Englund, čovjek koji ga je utjelovio? Sad ćete konačno moći saznati i to.

I dok je njegov otac predodredio kako će mu sin jednog dana postati respektabilni odvjetnik, Robert Englund se već u formativnim godinama kroz školske predstave zaljubio u 'daske koje život znače'. Život umjetnika nije baš uvijek podastrt lovorikama i uspjehom, no Englund je marljivim radom i predanošću mic po mic dobivao sve zapaženije karakterne uloge u filmovima gdje je ekran dijelio s legendama (Peter Fonda) i tadašnjim zvijezdama (Burt Reynolds) i čije je dobronamjerne savjete upijao poput spužve.  

Prvi međunarodni uspjeh bilježi ulogom zbunjenog i dobroćudnog izvanzemaljca u hit TV serijalu ''V'', ali pravu senzaciju izaziva utjelovljenjem, pokazat će se, najveće filmske noćne more, bespoštednog Freddyja Kruegera u Cravenovom hitu ''Nightmare on Elm Street''.

Nitko, uključujući i samog Englunda, nije niti slutio kako će film izazvati pravu histeriju i ujedno postati jedan od najvećih kulturoloških fenomena u filmskoj povijesti, a zasluge za to idu ponajprije njegovoj fantastičnoj interpretaciji lika…

Hollywood Dreams & Nightmares: The Robert Englund Story (2022)

Režija: Christopher Griffiths, Gary Smart

Sudjeluju: Robert Englund, Heather Langenkamp, Kane Hodder, Tony Todd, Eli Roth, Lin Shaye, Bill Moseley…

Žanr: Dokumentarni

Trajanje: 134 min.

Redateljski dvojac Griffiths/Smart srećom ne zadržava fokus filma isključivo na liku Freddyja Kruegera i uspjehu koji je spomenuta uloga donijela Englundu već nas pobliže upoznaje s njegovom kompletnom životnom pričom.

Sve od prvih kazališnih i glumačkih angažmana, sukobu s roditeljima zbog životnog opredjeljenja, životarenju po stanovima bivših djevojaka i mračnim kazališnim podrumima dok je pokušavao preživjeti između poslova, dragocjenom iskustvu i savjetima kojeg je dobivao od slavnih kolega i redatelja, neuspjelih audicija za, kasnije će se pokazati, hitova poput ''Star Warsa'', dobivanja uloge Freddyja i proširenju njegove karakterizacije kroz brojne nastavke, prihvaćanju stereotipnih uloga, ali i daljnjem tijeku karijere kroz 90-e i novi milenij, dokumentarac ''Hollywood Dreams & Nightmares: The Robert Englund Story'' je obvezna filmska lektira za sve fanove žanra, štovatelje lika i djela ovog izuzetnog glumca, ali i one koji će to tek postati.

I da nije prošao audiciju za gadno opečenog sadističkog ubojicu djece koji tinejdžerima ulazi u snove, Englundov veliki glumački potencijal se ne bi ugasio već bi svoj put nastavio kroz karakterne role s kakvima je i započeo karijeru, no svjesni smo da Hollywood i mase ipak preferiraju ljepuškaste, apolonske pojave i žanr horora se pokazao kao pravi teren kroz kojeg će moći brusiti svoj talent, a nerijetko i nadilaziti sam materijal u kojem se pojavljuje.

Uvijek nasmijan, dobrodušan i zahvalan, Englund nije upao u zavodljive zamke slave već je svoja teško stečena znanja sa zadovoljstvom dijelio s nadolazećim generacijama glumaca i redatelja zbog čega si je s vremenom zacementirao status prave ikone žanra. 

Biranim riječima o njemu kazuju brojna poznata lica poput Coreya Taylora (pjevač heavy metal banda Slipknot) i kolega s kojima je dijelio ekran i surađivao, no najbolji narator njegove priče je on sam prvenstveno jer se gledatelju obraća s takvom skromnošću i divljenjem da se čovjek jednostavno topi pred njegovom pojavom. Trebaš imati poseban talent i karizmu da natjeraš gledatelja da zavoli tvojeg lika premda je on na platnu inkarnacija najvećeg mogućeg zla, a Englund je to uspio s lakoćom. 

Štoviše, i kad su ga gramzljivi producenti nakon prvog nastavka zbog uštede na budžetu razmišljali zamijeniti nekim jeftinim kaskaderom skrivenim ispod debelog sloja šminke, brzo su shvatili kako je Englund liku donio puno više i da ne postoji način da tako jeftino zavaraju publiku. Mlađe generacije možda nisu stiskale križeve prije spavanja moleći Boga da im u snove ne uleti strašni Freddy, ali su ga zato upamtili kroz nove projekte i nastupe poput onog u globalnom fenomenu ''Stranger Things''.

Englundova priča je svakako vrijedna vaše pažnje i vremena, a možda vas u ovom blagdanskom periodu 'naješka' i na gledanje nekog od njegovih bezbrojnih filmova poput ''The Phantom of the Opera'', ''Mangler'', ''2001 Maniacs'' i sl.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!