Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Talk To Me: Metaforičko rukovanje s očajem

Talk To Me: Metaforičko rukovanje s očajem

Mislim da vam ne trebam suviše soliti pamet s tezom o mladim, zlobnici će reći i izgubljenim, generacijama čiji su krhki mozgovi konstantno priključeni na neku društvenu mrežu ili medijski kanal sve željni adrenalinskog uzbuđenja, pažnje i atrakcije.

No kojekakvi pogibeljni Tik-Tok izazovi i slične piz*arije su ipak mačji kašalj za ideju ili, bolje rečeno, ideje koje su u svojem dugometražnom filmskom debiju plasirali australski blizanci Philippou. Jeste li spremni za jedan od najboljih horora godine?

Kako bi lakše podnijela osjećaje tuge i samoće povodom obljetnice smrti voljene majke, sedamnaestogodišnja Mia (S. Wilde) glavninu vremena provodi kod svoje najbolje prijateljice Jade (A. Jensen) i ostatka njezine obitelji negoli doma s depresivnim ocem.

Kako ne bi suviše razmišljala o majci, Mia nagovori Jade i njezina mlađeg brata Rileya (J. Bird) da odu kod školskih prijatelja gdje bi Hayley (Z. Terakes) i Joss (C. Alosio) trebali održati još jednu svoju bizarnu spiritualnu seansu koja je zahvaljujući mobilnim snimkama postala prava Internet senzacija.  

Naoružani skepticizmom i spremnošću za dobrom zabavom, Mia, Jade i Riley se ubrzo uvjere kako je seansa prava i jeziva, ali i iznimno uzbudljiva. Naime, držeći balzamiranu ruku nekog misterioznog medija, sudionici mogu ostvariti kontakt sa svijetom duhova, a ako ih uz to i pozovu, oni mogu ući u njihova tijela.

Nužno je ipak da takav kontakt ne traje dulje od 90 sekundi jer bi u suprotnom u svijet živih mogli prizvati neke zle sile i zauvijek izgubiti vlastitu dušu. Prva seansa prođe pomalo zastrašujuće, ali zabavno, no kad ekipa iznova odluči ponoviti ritual nekoliko dana kasnije, stvari pođu po krivom…

Talk To Me (2022)

Režija: Danny i Michael Philippou

Uloge: Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Joe Bird, Otis Dhanji, Miranda Otto, Zoe Terakes, Chris Alosio, Alexandria Steffensen, Marcus Johnson, Ari McCarthy…

Žanr: Horor

Trajanje: 95 min.

Braća Danny i Michael Philippou su prije desetak godina postali prave viralne zvijezde u rodnoj Australiji zahvaljujući svojem YouTube kanalu 'RackaRacka' na kojeg su postavljali duhovita horor videa kroz koja su uglavnom ismijavali slavne filmske franšize poput Star Warsa ili Harryja Pottera.

Zahvaljujući kvalitetnoj primjeni praktičnih efekata i trikova, dobili su zatim poslove na, pokazat će se, senzacionalnom hororu ''The Babadook'' nakon kojeg su skupivši vrijedno iskustvo nastavili rad na svojim videima. Premda su kroz godine stekli pravu vojsku sljedbenika i status slavnih YouTubera, braća Philippou su bila predodređena za puno veće stvari, a to su suvereno dokazali i sa svojim dugometražnim debijem.

Ideja je potekla od Dannyja koji je uz pomoć Billa Hinzmana i Daleya Pearsona složio scenarij inspiriran sverastućom globalnom viralnom, gotovo ovisničkom potrebom mladih za jeftinim uzbuđenjima i izazovima, ali i događajem pri kojem je svjedočio bizarnoj reakciji jednog uživatelja snažne halucinogene droge. Gledajući dotičnog kako se fizički iskrivljuje i slaže grimase, Danny je pomislio kako bi bila dobra ideja spojiti ta dva naizgled nespojiva svijeta, svijet duhova sa svijetom izgubljene generacije koja ne preže ni od čega kako bi se zabavila i to usput virtualno zabilježila.

Uz budžet od nekoliko milijuna dolara čemu je prvenstveno kumovala proslavljena producentica spomenutog ''The Babadooka'' ili recentnog horora ''You Won't Be Alone'', Kristina Ceyton, braća Philippou su napravila pravi mali žanrovski iskorak za nove generacije fanova horora spojivši na najbolji mogući način moderne teme s tradicionalnim, tehnološko s okultnim. Naravno, ispod površine ove prilično jezive priče stoje i neke daleko ozbiljnije teme, prije svega borba s mentalnom bolešću, konkretno depresijom i anksioznošću, odnosno, gubitkom voljene osobe i prekidom komunikacije s najbližima.

Iznimno efektan u prizorima seansi, koje još jednom upozoravaju kako se ne bismo (pogotovo ne mladi) trebali petljati sa stvarima koje ne razumijemo, ''Talk To Me'' posjeduje snagu koju uspiju razviti tek najsposobniji autori hororaca, mogućnost franšize. Kakva sve vrata otvara mistična ruka, tko je bio njezin vlasnik, postoji li način da se izgubljena duša vrati, stoje li iza svega demonske sile, pa i sam nečastivi? Pitanja je mnogo, a Danny i Michael ih itekako misle razraditi jer se u njihovoj 'kreativnoj kuhinji već krčkaju' i prequel i nastavak.  

Mnogo toga leži i na samim glumcima, a Sophie Wilde je savršeno uspjela kanalizirati mladu osobu progonjenu vlastitim traumama koja sa svojim iracionalnim postupcima istovremeno izaziva i prezir i sažaljenje. Upečatljivu rolu svakako bilježi i mladi Joe Bird, dok je svima znana Miranda Otto znalački utjelovila majku kakvu bi svi željeli, kul i suosjećajnu.

Ono što je trenutno najbitnije jest to da smo dobili jedan posve originalan i užasavajući film koji unatoč premisi bježi od žanrovskih klišeja i bavi se nekim prilično ozbiljnim temama, a isto tako i potiče na razgovor. Ljudi, ako se trenutno nalazite u sjeni, pričajte s ljudima, ne s rukom.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!