Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Are You There God? It's Me, Margaret.: Kad odrastem, vjerovat ću u sebe

Are You There God? It's Me, Margaret.: Kad odrastem, vjerovat ću u sebe

Proteklih par godina svjedočimo pravoj renesansi izvanrednih nostalgičnih filmova o odrastanju (op.a. ''Apollo 10½: A Space Age Childhood'', ''The Hand of God'', ''The Quiet Girl'', ''Licorice Pizza'', ''Turning Red'', ''Armageddon Time'', ''Leto kada sam naučila da letim''…), a još jedan takav mali biser je nepravedno 'prošao ispod radara' domaćih kino distributera što vas ipak ne bi trebalo pokolebati da ga potražite na 'majci svih mreža'.

Zašto? Nastavite s čitanjem.

Po povratku iz ljetnog kampa jedanaestogodišnja Margaret Simon (A. Ryder Forston) doznaje od svojih roditelja (Rachel McAdams i Benny Safdie) kako će se preseliti iz New Yorka u New Jersey gdje će se više moći družiti kao obitelj negoli su to stizali u 'Velikoj jabuci'. Ne želeći napustiti svoje prijatelje, školu i voljenu baku Sylviju (K. Bates), Margaret se iste večeri pomoli Bogu tražeći ga da spriječi njihovu selidbu, no njezina želja se ne ostvari. 

Premda je pomislila kako će joj život postati prava noćna mora, ona već po dolasku upozna novu prijateljicu Nancy (E. Graham), a uskoro i ostatak njezina društva, simpatičnog Moosea i učitelja Benedicta i dok ne trepne okom, počet će razmišljati o religiji, dečkima, prvoj mjesečnici i grudnjacima…

Spisateljica dječjih romana, Judy Blume, 1970. je zgotovila svoj, pokazat će se, najpoznatiji rad ''Are You There God? It's Me, Margaret.''.

Are You There God? It's Me, Margaret. (2023)

Režija: Kelly Fremon Craig

Uloge: Abby Ryder Fortson, Rachel McAdams, Kathy Bates, Benny Safdie, Elle Graham, Amari Alexis Price, Katherine Mallen Kupferer, Kate MacCluggage, Aidan Wojtak-Hissong…

Žanr: Komedija, drama, obiteljski

Trajanje: 106 min.

Priča je to koja prati odrastanje jedanaestogodišnje naslovne junakinje iz do tad neviđenog kuta. Naime, u to se vrijeme malo tko od autora u literaturi dotakao dječje perspektive poimanja religije ili otvorenih tema poput dobivanja prve menstruacije.

Rođena od oca židovske i majke katoličke vjeroispovijesti, Margaret je zahvaljujući roditeljima bila izuzeta iz svijeta religije. Vjera je po njihovom poimanju bila uzrok raskola među obiteljima stoga su bili odlučni ne prakticirati je. Djevojčica je s druge pak strane stvorila poseban, intiman odnos s Bogom, u kojem mu se obraćala kad bi se susrela s nekom nerješivom dilemom.

To su za nju prvenstveno bile enigme odrastanja. Došavši u posve novo okruženje, Margaret se po prvi put počinje susretati s klasičnim tinejđerskim problemima kao što su prve simpatije i poljupci, nošenje grudnjaka, menstruacije, ali i nekim ozbiljnijim temama.

U cijelom tom procesu srastanja, djevojčica od svojeg učitelja dobije za temu godišnjeg istraživanja upravo temu religije. Svi ovi faktori zajednički ujedinjeni izazovu pregršt duhovitih i emotivnih situacija i kako godina prolazi, Margaret počinje zrelije gledati na svijet koji je okružuje, odluke koje treba sama donijeti i život općenito.

Judy Blume je gotovo punih 5 desetljeća tvrdoglavo odbijala ponude iz Hollywooda za filmskom adaptacijom njezina voljena romana, ali u konačnici nije mogla odoljeti slavnom redatelju, scenaristi i producentu Jamesu L. Brooksu (''Terms of Endearment'', ''''Broadcast News'', ''As Good as it Gets'', ''The Simpsons''…), odnosno, njegovoj kolegici Kelly Fremon Craig (''The Edge of Seventeen'').

Kelly je zgotovila scenarij, a isto tako ju je dopala i redateljska palica. Kad je složena financijska konstrukcija, za glavne glumce su odabrani talentirana Abby Ryder Fortson (mnogi će je pamtiti iz nastavaka o superheroju 'Ant-Manu' gdje glumi kćer naslovnog lika), Rachel McAdams u ulozi majke, Benny Safdie (inače poznatiji po svojem redateljskom radu) u ulozi oca i veteranka Kathy Bates u ulozi bake.

Kelly Fremon Craig je uzevši u obzir činjenicu kako je literarni predložak tijekom dugih pet desetljeća od prvotnog objavljivanja stekao milijune obožavatelja, unatoč pomno odabranom castingu i solidnom budžetu (scenografija, kostimografija i glazba savršeno dočaravaju 70-e), imala poprilično zahtjevan zadatak. Srećom, iskusni James L. Brooks je znao kome povjeriti ovakav materijal i Fremon Craig je uspjela na filmsku vrpcu prebaciti svu onu čaroliju ideje odrastanja kojom je roman odisao.

Malena Abby Ryder Fortson naprosto briljira u ulozi Margaret, a koliko je film očaravajući u korist govore i sama autorica romana koja ga hvali da je ispao bolji od same knjige i što je meni osobno još i važnije, moja kćerka s kojom sam ga gledao. Tek što smo završili s gledanjem, s posebnim sjajem u očima je uskliknula kako je ovo sad njezin najdraži film.

Kad tako nešto zaključi dvanaestogodišnja djevojčica koja se tako brzo povezala s likovima i pričom, tko sam ja da tvrdim suprotno? Šalu na stranu, ovo je jedan uistinu pravi mali dragulj kojeg ne bi trebao nitko propustiti, posebno ne roditelji koji imaju djecu u formativnim godinama.

Vrhunski napisan, odglumljen i režiran, ''Are You There God? It's Me, Margaret.'' je inteligentan, duhovit, zabavan, edukativan, nostalgičan i napose topao film koji ga bez ikakve dileme svrstava u odabran krug najboljih ostvarenja na temu odrastanja kojeg ste imali ili ćete tek imati priliku pogledati.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!