Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Card Counter: Schraderovo kockanje uz veliki dobitak

The Card Counter: Schraderovo kockanje uz veliki dobitak

S prethodnim filmom (op.a. ''First Reformed'') legendarni scenarist i redatelj Paul Schrader konačno je zavrijedio pozornost Akademije koja mu je dodijelila prvu nominaciju za 'zlatni kipić' u karijeri, i tu onu scenarističku, no dobri poznavatelji njegova prijašnja rada itekako znaju kako je nagrade i nominacije zaslužio još davno prije.

Kroz karijeru koja se proteže na gotovo punih pet desetljeća, Schrader je pod utjecajem raznih autora poput Roberta Bressona, Carla Theodora Dreyera ili primjerice Yasujira Ozua stvorio vlastiti, sad već dobro prepoznatljiv lik 'usamljenog pojedinca', marginalca progonjenog osobnim traumama, različitih svjetonazora, razapetog duhovnom boli.  

Premda bi takav 'trademark' kod nekih redatelja s vremenom postao dosadan i predvidljiv, Schraderovi likovi su daleko kompleksniji i iz filma u film evoluiraju, poput njegova redateljska umijeća. ''The Card Counter'' je svoje premijerno prikazivanje imao na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, a po samoj projekciji mnogi kritičari su ga proglasili jednim od ponajboljih filmova u tekućoj godini. Pretjerivanje ili istina, provjerite nakon standardnog sinopsisa.

Tijekom služenja osmogodišnje kazne u vojnom zatvoru, William Tell (O. Isaac) je naučio zavidnu tehniku brojanja karata koju je po izlasku počeo mudro i kontrolirano koristiti sve kako bi zarađivao za život. Premda spomenuta tehnika nije ilegalna, vlasnici kockarnica je ne vole i interveniraju dočim takav kockar započne dobivati veće svote novca. William to dobro zna, stoga kroz partije pokupi skroman dobitak i seli u iduću.  

I tako dan za danom, ispod radara i blještavih reflektora velikih natjecanja, on rutinirano i disciplinirano osigurava vlastitu egzistenciju sve dok mu se u život ne umiješaju dvije osobe, osvetom progonjen mladić Cirk (T. Sheridan), sin bivšeg kolege vojnika i La Linda (T. Haddish), sponzorska menadžerica koja vrbuje igrače za kartaška natjecanja s visokim ulozima.

The Card Counter (2021)

Režija: Paul Schrader

Uloge: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe, Alexander Babara, Bobby C. King, Ekaterina Baker, Bryan Truong…

Žanr: Drama, kriminalistički

Trajanje: 111 min.

William isprva odbije suradnju s La Lindom, no kad čuje Cirkovu ispovijest pristane sudjelovati na većim pokeraškim turnirima sve kako bi mladiću pomogao u njegovim financijskim nedaćama i usput ga odvratio od želje za osvetom…

Sam naslov filma i prolog u kojem nam glavni lik kroz naraciju objašnjava pravila igre i metode brojanja karata, sugeriraju na prvu kako ćemo gledati još jedan u nizu sličnih tematskih filmova  (u jednom prizoru se čak referira na filmove ''Cincinnati Kid'', odnosno, ''The Hustler), ali Paul Schrader malo kad slaže tako jednostavne scenarije.

Centralni lik je dakako ponovno samotnjak s mračnom prošlošću, no njegove traume nisu isprva vidljive i autor nam ne otkriva 'adute' priče sve dok ne uključi ostale značajne likove. Od tog trenutka doznajemo zbog čega je William Tell (simbolično ime uzeto od legendarnog švicarskog junaka, vještog strijelca samostrelom koji je spasio sebe i sina od okrutne kazne pogodivši jabuku na njegovoj glavi iz velike daljine) služio kaznu u zatvoru i kakve ožiljke nosi na duši.

Taj mračan i sramotan dio njegove prošlosti učinio ga je zatvorenim, misterioznim i opreznim čovjekom koji vodi izuzetno discipliniran (ne pije, ne puši, sav namještaj u motelskim sobama pedantno prekriva čistim bijelim plahtama), ali i samotan život.

Pojavom istraumatiziranog mladića Cirka, William 'otključava' vlastite osjećaje i umjesto očekivanog udruživanja u odmazdi nad čovjekom koji je obojici uništio živote, on pronalazi priliku za iskupljenjem tako što će Cirka usmjeriti na pravi put i pružiti mu bolju budućnost. Izlaskom iz 'sigurne' zone, William se otvara i spram La Lindi, ženi koja žudi za njegovom naklonošću. No, kako to često biva u Schraderovim filmovima, umjesto očekivanog raspleta slijedi brutalan klimaks s posljedicama za sve uključene.

Redateljski gledajući, Schrader nije mnogo odstupio od svojeg prepoznatljivog stila komorne, spore, u mnogočemu i staromodne noir drame i mračnih individua, ali je isto tako ubacio i neke pamtljive koloritne trenutke (primjerice romantična šetnja neonski obojenim parkom), odnosno, uporabu 'fish eye' kamere kako bi nam klaustrofobično dočarao 'pakao na Zemlji' unutar zatvorenih zidova zarobljeničkog logora.

Glumački, Isaac je i s ovom ulogom potvrdio kako je riječ o jednom od najtalentiranijih i najuzbudljivijih glumaca današnjice, a uvjerljivu podršku je dobio od nikad bolje Tiffany Haddish i Tyea Sheridana, odnosno, Schraderovog 'kućnog' glumca Willema Dafoea u kratkoj, ali efektnoj epizodi.

Premda nije najbolji autorov uradak, ''The Card Counter'' posjeduje zavidnu kvalitetu koja možda i neće leći publici nenavikloj na ovako staromodan i komoran pristup materijalu, no to ne znači kako ne zaslužuje vašu pažnju. Filmsko ostvarenje godine? Vjerojatno ne, ali nije ni daleko od takve laskave titule.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!