Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Zappa: Lijepa posveta genijalnom čudaku

Zappa: Lijepa posveta genijalnom čudaku

Ime Franka Zappe mlađim generacijama neće predstavljati apsolutno ništa, dok će pak onima starijima izmamiti blagi osmijeh na lica premda ga većina nikad nije niti slušala na najbolji mogući način. No zašto za njega mnogi ipak znaju?

Alex Winter je pokušao dešifrirati tu enigmu složivši nam jedan poprilično dobar dokumentarac koji će biti dobar izvor informacija za one koji žele znati više o ovom osebujnom glazbeniku.

Počevši od njegova rana djetinjstva u kojem je prije prvih doticaja s glazbom snimao kućne filmove s bratom i sestrom i pokušavao izraditi kućnu bombu koju bi postavio u svojoj školi pa sve do koncerta u Pragu s kojim je podržao Češku neovisnost i medijskih nastupa u kojima već vidno bolestan neumoljivo vodi borbi s glazbenom industrijom, Winterov dokumentarac o Franku Zappi je jedan impresivan kolaž arhivskih snimki i intervjua s njegovim članovima obitelji i bivšim suradnicima koji će za mnoge biti pravo otkrivenje, dok će se okorjeli fanovi s opravdanjem (?) žaliti kako je mnogo toga izostavljeno.

Zappa (2020)

Režija: Alex Winter

Sudjeluju: Gail Zappa, Ian Underwood, Steve Vai, Ruth Underwood, Alice Cooper, Pamela Des Barres

Žanr: Dokumentarni, biografski, glazbeni

Trajanje: 129 min.

Osobno nisam nikad bio neki veliki fan njegove i dan danas prilično radikalne eksperimentalne glazbene revolucije, no respektirao sam ga zbog hrabrog i inovativnog pristupa glazbi, poigravanju sa stilovima kao i sarkastičnim tekstovima, a zahvaljujući Alexu Winteru, postao sam još i više zaintrigiran njegovim likom i djelom.

Mnogi stariji i iskusniji muzičari, davno su mi ukazali na Zappin osebujni stil, njegov perfekcionizam i kompleksno miješanje glazbenih žanrova, a u dokumentarcu to možemo čuti od respektabilnih glazbenika poput globalno poznatog i priznatog gitariste Stevea Vaia koji je svoje prve glazbene korake pa čak i ime stekao upravo pod njegovim budnim okom svirajući u jednoj od bezbrojnim formacijama benda 'Mothers'.

Zappa je stvorio poseban i posve novi svijet glazbe u kojem je bio suvereni vladar, no istovremeno je ostao zarobljen u njemu uvijek želeći više i bolje. Malo tko je mogao pratiti njegov stvaralački ritam i njegovu naklonost je trebalo zavrijediti. Mnogi suradnici su ga opisali kao nemilosrdnog tiranina, no istovremeno ga veličali kao jedinstvenog genijalca i umjetnika koji je rušio sve granice glazbe i kreativnosti.  

Alex Winter, u 80-ima prepoznatljivo glumačko lice, paralelno je gradio i ono redateljsko, a pravu afirmaciju je dočekao kroz posljednje desetljeće kad se specijalizirao za dokumentarce od kojih mu se ''Zappa'' bez ikakve sumnje izdvaja kao do sad najkvalitetniji uradak.

Premda u ovom divnom složenom kolažu arhivskih snimaka nedostaje mnogo bitnih trenutaka iz Zappinih kreativno plodnih 70-ih, osobno mu ne mogu zamjeriti jer složiti upečatljivu priču o ovakvom čovjeku u tek dva sata trajanja, pravi je podvig.  

Valja svakako pogledati ovaj film i upoznati se sa životom i djelom ove fascinantne persone o kojoj prosječni poznavatelji glazbe znaju jako malo, a svakako bi trebali znati više. Skladatelj, glazbenik, producent, borac za umjetničku slobodu, ambasador demokracije, a na kraju i otac i suprug, Frank Zappa je čovjek koji je zaslužio vašu pažnju.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!