Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Personal History Of David Copperfield: Iannuccijeva zabavna adaptacija Dickensonovog bezvremenskog klasika

The Personal History Of David Copperfield: Iannuccijeva zabavna adaptacija Dickensonovog bezvremenskog klasika

Prije nekoliko dana sam pogledao posljednji, iznimno hvaljeni film Spikea Leeja ''Da 5 Bloods'', premijerno prikazan na 'Netflixu', no bilo mi je kasnije teško isprati okus razočarenja.

Je li većina stranih kritičara ponukana gorućim rasnim nemirima pognula svoja leđa i ispisala puste riječi hvale sve iz straha kako ih ne bi prozvali rasistima, ne znam, ali znam da je Lee napravio jedan teški kaos od filma koji je tematski, a bogme i realizacijski daleko inferiorniji njegovom prethodniku ''BlacKkKlansmanu''. 

Predugačak, dijaloški traljavo napisan, konceptualno zanimljiv, ali ne i razrađen u pravom smjeru, Leejev najnoviji film po mojem mišljenju definitivno nije vrijedan osobitog spomena. Alternativu sam stoga odlučio pronaći u friškoj adaptaciji literarnog klasika Charlesa Dickensa. Premda sam mu prišao s velikom dozom skepse i opreza, konačni rezultat je nadmašio sva moja očekivanja i ugodno me iznenadio.

Kao malen dječak, David Copperfield je bio sretan i zaigran unatoč činjenici da je ostao bez oca dok je još bio beba. Međutim, sve se promijenilo nagore kad se vratio iz posjete dadiljinoj obitelji doma i zatekao majku (M. Clark) s novim suprugom, okrutnim gospodinom Murderstoneom.

The Personal History Of David Copperfield (2019)

Režija: Armando Iannucci

Uloge: Dev Patel, Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi, Ben Whishaw, Paul Whitehouse, Aneurin Barnard, Daisy May Cooper, Morfydd Clark…

Žanr: Komedija, drama

Trajanje: 119 min.

Već od prvog trenutka, Murderstone je maltretirao Davida, a kad ga je dječak jednom prilikom ugrizao za ruku iz odmazde, ovaj ga je protjerao iz kuće da radi u njegovoj tvornici boca i bude na skrbi kod smutljivog gospodina Micawbera (P. Capaldi) i njegove obitelji.

Prošle su godine, David (D.. Patel) je postao marljiv radnik unatoč konstantnom izrabljivanju svojih poslodavaca, a kad sazna da mu je majka preminula, po savjetu Micawbera on odlazi svoj ekscentričnoj teti Betsey Trotwood (T. Swinton) i njezinom još ekscentričnijem suprugu Dicku (H. Laurie)…

Uff…teško mi je i kroz samo par rečenica bilo 'okrhnuti' djelić ove priče, a mogu tek misliti kako je onda bilo Iannucciju i njegovom scenarističkom 'partneru u zločinu' Simonu Blackwellu u misiji adaptacije ovog literarnog dragulja.

Do dana današnjeg, mnogi su filmaši bili opsjednuti Dickensovim biografskim romanom i snimili brojne, gotovo školski precizne adaptacije istog no, Armando Iannucci nije bilo tko.

On se zaigrano uhvatio u koštac s predloškom, kao naratora i glavnog protagonista nam je već od prve sekunde 'nametnuo' odraslog Davida (Dev Patel uvjerljiv i zabavan) koji kroz meta pristup upoznaje kazališnu publiku, odnosno, nas gledatelje s fragmentima svojeg života. 

Dickensovi britki i satirični verbalni tonovi pod Iannuccijevom redateljskom (a bogme i scenarističkom) palicom poprimaju vedrije i napose zabavnije nijanse i prava je uživancija slušati te sočne dijaloge i lingvističke dosjetke.

Iako određeni dijelovi priče nisu kronološki posloženi (neki su čak i dobrano izmijenjeni) na jednak način kao i u samom romanu, Iannucci je dao (scenaristički, naravno) svojem junaku slobodnu interpretaciju vlastita života i tako ovu adaptaciju nužno osvježio i lišio okova sterilnosti i standardnog zamora materijala.

Stilski, film u pojedinim segmentima djeluje kao nekakvo kopile Wesa Andersona i Terrya Gilliama (da, čak i njega), no svakako je vidljiv dubok Iannuccijev autorski pečat.

U brojnim prijašnjim adaptacijama mogli smo gledati kojekakve glumačke veličine poput jednog Laurencea Oliviera, ali nisam siguran da li je bilo koja od njih imala ovako moćan glumački ansambl.

Teško je ikoga izdvojiti jer su jednostavno baš svi briljirali u svojim rolama, ma koliko god bile kratke, ali opet ću uz Patela svakako spomenuti fantastičnog Lauriea, Swintonicu, Capaldija i ultra uvjerljivog Whishawa kao antagonista priče, ljigavog Uriaha Heepa.

Premda Iannuci nije 'otpustio ručnu do kraja' kao što je to bio slučaj s njegovom genijalnom satirom ''Death of Stalin'', ''The Personal History Of David Copperfield'' je jedna uistinu zabavna adaptacija koja će vam s lakoćom izmamiti osmijeh na lica, pogotovo ako ste veliki literarni sladokusci.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!