Ostalo / Kolumne

Ljubičasta minuta

Prodavač magle

Prodavač magle

U njegovom slučaju nije se moglo mnogo učiniti. Nadležni nisu znali trebaju li reagirati, a kada su stigle nazanke da bi ipak trebalo nešto učiniti, bilo je već kasno. Uvukao se u samo tkivo, njegov je osmijeh ostao trajno zarobljen u umovima, zgarištima razuma. Razbudio je tek neke od onih nekoć glasovitih udruga, čiji su se članovi ponosili ekološki uzgojenim rajčicama i harmoniji koja vlada unutar četiri zida, a bilo je poznato na koji način su ih stekli.

Bila je to jadna godina. Za sve. Vinogradi nisu urodili onako kako im je nalagao Institut za praćenje poljoprivrednih dobara, a djelatnici su se bezbrižno sudarali po mliječno bijelim hodnicima prolijevajući ovratnike instant kavom. Pozdravljali su se sa suzama u očima.

Situacija se nije mogla promijeniti preko noći, jer je sunce i dalje zalazilo na zapadu. Kotače je trebalo podmazati svježom krvlju. I to se dogodilo.

Do danas nije poznato njegovo pravo ime. U travnju se pročulo za njegov proizvod koji je osvojio prvo jedno lokalno tržište, za čiji je čudesan učinak garantirala načelnikova žena. Kako mu je samo uspjelo, pitali su se mnogi, dok su hipnotizirani trpali bočice u košare. Naime, proizvod se vrlo brzo našao na policama trgovina autohtonih artikala. Mlado, srednje, staro, svi su se poželjeli osobno uvjeriti u efekt koji im je obećavala bočica privlačnog dizajna. Kasnije je razvijena i nova vrsta pa se moglo nabaviti proizvod i u gelu. Tako je postignuta još veća lakoća upotrebe.

Prvu reklamu snimila je mlada pjevačica, koja se nemilosrdno probijala prema vrhuncima domaće estrade. Njezin reklamni spot osigurao je još tisuće novih potrošača, mahom nježnijeg spola. Mediji su se pomamili - dao je na stotine izjava i gostovao u bezbrojnim radijskim i televizijskim emisijama, gdje su ga pitali što se to nalazi u čudesnom proizvodu, no njegov je odgovor uvijek bio isti:

'Prodajem maglu'.

Kada ju je prenijelo nekoliko uglednih svjetskih agencija, priča o Prodavaču magle osvojila je globus i uskoro se za njegovim proizvodima potražnja povećala do neslućene mjere. Počelo se nagađati kako će ga otkupiti jedan od najpoznatijih farmaceutskih giganata, koji će ga uklopiti u svoj novi asortiman i nuditi u gotovo svim zemljama svijeta. I to se dogodilo. Na tržištu su se preko noći pojavile i loše kopije, no bez značajnog uspjeha. Naime, potrošači su znali prepoznati razliku - ona je bila golema, tako da su uvijek radije tražili originalni proizvod.

Želiš li biti uspješan, obećaj puno, a ne napravi ništa - Napoleon Bonaparte 

Prodavač magle okružio se svitom s kojom ga se redovito viđalo na koncertima, gala večerima i premijerama. Proizvod se neizostavno pojavljivao u blockbusterima, reality showovima, a najavljeno je i lansiranje mini pakiranja koje bi se moglo se nabaviti na svim benzinskim postajama, u svako doba dana i noći. I to se dogodilo.

Nitko nije znao koliko je godina zagonetnom prodavaču, no pojavile su se spekulacije o njegovom sumnjivom romskom podrijetlu. One su ubrzo otklonjene inovacijom na koju se već dugo čekalo, a eksplodirala je na Silvestrovo i pokazala se punim pogotkom.

Prodavač magle sklopio je nekoliko unosnih ugovora, te si osigurao mjesto u nadzornim odborima. Postao je jedna od vodećih osoba u gospodarskom sektoru, majstor praznih rečenica o fleksibilizaciji tržišta rada i stvaranju dodatne vrijednosti. Bilo je samo pitanje dana kada će se upustiti u ono za što je zapravo bio predodređen - politiku.

I to se dogodilo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.