Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Skuplji vatromet za veći užitak

Skuplji vatromet za veći užitak

Bili ljubitelji ili ne, mislim da svi već znate kako je posljednjih 10-ak godina gotovo siguran jackpot za hollywoodske filmske kompanije ekraniziranje stripova o superherojima.

Glavne bitke na ljestvicama rekordnih zarada vode 'junačine' iz "Marvelovih" odnosno "DC-ovih" stripova. Gledajući sveukupni skor, zadovoljni mogu biti i jedni i drugi, no Marvelovi "The Avengersi" daleko prednjače sa ukupnih, pazite sad ovo, 1,518, 600,000 dolara (!!!) zarade na svjetskim kinoblagajnama. 

Thor: The Dark World (2013)

Režija: Alan Taylor

Uloge: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Christopher Eccleston, Idris Elba, Jaimie Alexander, Rene Russo, Ray Stevenson, Kat Dennings...

Žanr: Akcija, fantasy, avantura

Trajanje: 112 min.Jedan od ključnih članova spomenutih 'Avengersa' je i plavokosi mišićavko božanskih gena, Thor. Prošle su već dvije i pol godine otkako smo pisali o prvom 'solo' filmu našeg boga grmljavine, a eto, kako smo svi i očekivali, ovih dana naša muška plavuša ruši neke nove rekorde na kinoblagajnama pa bi bilo u redu da kažemo nešto više i o ovom nastavku.

Eonima prije negoli je nastala Zemlja vodila se nemilosrdna bitka između svijetla i tame. Malekith (C. Eccleston), gospodar mračnih Elfa, uz pomoć strašnog oružja znanog kao Aether želio je cijeli svemir prekriti vječnom tamom. Malekithu se suprostavio Odinov otac Bor s vojskom Asgarđana te porazio vojsku Elfa i sakrio Aether.

 

Sadašnjost, Darcy (K. Dennings) i njezin asistent Ian posebnim uređajem lociraju napušteno londonsko skladište u kojem se dešavaju neobjašnjive elektromagnetske pojave. Darcy o fenomenu obavijesti svoju šeficu Jane Foster (N. Portman) koja dolaskom na lokaciju teleportacijom biva prebačena na nepoznatu planetu na kojoj je skriven mistični Aether. Tvar uđe u Janeino tijelo te se skupa s njom vrati na Zemlju.

Thor (C. Hemssworth) od čuvara vremenskog portala Heimdalla (I. Elba) doznaje kako se s Jane dešava nešto čudno, pa je odvede u Asgard kojeg uskoro napadnu Malekithovi elfi...

Koliko god vam ovaj sinopsis djelovao opširno, vjerujte mi, to je samo djelić priče najnovijeg filma o Thoru. Nastojao sam vam otkriti što manje radnje i dovoljno vas zaintrigirati za gledanje (ili ne) najnovije avanture popularnog Marvelovog junaka.

Sa nekih 20-ak milijuna većim budžetom (ukupno 170), novim redateljem Alanom Taylorom i scenarističkim timom odgovornim za paaaa....čisto solidan prvi film o Thorovom kompanjonu kapetanu Americi i nekoliko Marvelovih animiranih filmova odnosno uz određene glumačke prinove (istaknut ću Christophera Ecclestona kao Malekitha), nastavljena je tzv. Marvelova druga faza (započeta ove godine sa trećim nastavkom Iron Man-a).

Upoznavanje s likovima pokriveno je u prvom dijelu i sad se moglo krenuti s dubljom karakterizacijom likova tj. demonstracijom novih i bombastičnijih specijalnih efekata. Hmm...ovo sa efektima još i drži vodu, no priča o dubljoj karakterizaciji likova?

 

Ne bih baš rekao. 

Hemsworth definitivno samouvjerenije maše svojim Mjolnirom, vidno ostarjeli Hopkins kao Odin i dalje reži na neposluh svojeg sina, Ecclestonov Malekith ne dobiva dovoljno scenarističkog prostora za nekom zlokobnijom demonstracijom prijetnje, no srećom, tu je ponovno fantastični Tom Hiddleston kao Loki koji s lakoćom 'krade' sve scene u kojima se pojavljuje i s vremenom žalite što ga nema puno više.

Uz već viđen romantičan ton između zemljanke Jane (N. Portman) i Thora tu je i sasvim nepotreban komično romantičan segment sa Darcy i njezinim asistentom odnosno povećan broj gegova koji su ili neugodno loši ili jako dobri (ponajprije zahvaljujući Lokiju). Jedan detalj bi osobno izdvojio kao posebno iritantan i ometajuć, a to je totalno isklišeizirani soundtrack Briana Taylora koji zvuči kao neukusan klon glazbe iz Gospodara Prstenova, Pirata s Kariba i bog te pitaj čega sve ne.

Uzevši u obzir sve navedeno, ovaj nastavak je ipak znatno bolji ili točnije, zabavniji od svojeg prethodnika, no ne možete pobjeći dojmu da vam je lagano sve punija kapa tih superjunačina i gotovo sam siguran da ih nakon određenog vremena izuzev najmlađih uzrasta više nitko neće moći prožvakati. 

Još bi za kraj napomenuo da ne izlazite iz kina dok traje odjavna špica jer je između skrivena scena koja nas upoznaje sa jednim od likova novog Marvelovog filma "Guardians Of The Galaxy" koji se u kinima očekuje u kolovozu iduće godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.