Ostalo / Intervjui

kino zona

Andrej Fric: Najveće priznanje dolazi od publike

Andrej Fric: Najveće priznanje dolazi od publike
K. Sorić

Otvorili smo mnogo tema. Naš je sugovornik Andrej Fric, osoba koju uvijek možemo susresti u kulturno-umjetničkom sektoru, bez koje Kino Zona ne bi bila to što jest, entuzijast i uvijek spreman za nove projekte i suradnje, upoznali smo ga kroz rad pri udruzi Centar nezavisne kulture, a sada je voditelj Volonterskog centra Zadar.

Zajednica udruga Centar nezavisne kulture 2022. dobila je vrijedno priznanje Grada Zadra. Protekla godina bila je izazovna, i kroz CNK uspjeli ste našem gradu podariti brojne zanimljive projekte i programe. 

Koliko se toga promijenilo tijekom prošle godine, s kojim ste ciljevima zagazili u Novu?

- Godina je počela vrlo izazovno zbog blokiranog proračuna koji se odrazio i na nedostupnost financiranja, održavanjem radnih mjesta i programa te neredovitost prikazivanja. Ipak smo uspješno nadišli probleme, održali preko sto različitih događaja na području grada i županije koje je pratilo preko 8000 gledatelja, domaćih i stranih.

Godinu je obilježilo pokretanje nove manifestacije „Hitchcock nights“ koja je sjajno prihvaćena diljem zemlje, premijera filma „Samo kad se smijem“ u rasprodanom HNK, treća godina „Srednje Kino Zone“ s prvom ženom afričke animacije, pokretanje Kino Zone u Preku i kreiranje trailera Kino Zone s našim najdražim filmskim prijateljima kojeg pak imate priliku vidjeti prije svake projekcije. Uz stalne izvrsne partnere, Grad Zadar, Koncertni ured Zadar i Kazalište lutaka, ostvarili smo i mnoge sjajne suradnje između ostalog s Muzejem antičkog stakla, Narodnim muzejem Zadar i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. 

Cilj je kao i svake godine „jednostavan“ – nadmašiti prethodnu! Manifestacije „Hitchock nights“ i „Srednja Kino Zona“ te ljetno kino ćemo dignuti na višu razinu, donijeti ćemo autorske cikluse uz filmsku analizu, više gostiju, suradnji i popratnih programa, nove lokacije te veliko iznenađenje koje ćemo najaviti na vrijeme.  

a95b4ab96930acd5b6587d4654ce1095.jpg?v=2Moramo se dotaknuti jedne od vječnih tema a to je ona o prostoru. Konkretno, što bi za Kino Zonu bio nekakav pogodan prostor, bolji od ovoga u kojem je sada i ima li kakvih naznaka da bi se nešto moglo pokrenuti u tom smislu?

- Idealan prostor bi bio onaj koji bi bio na ponos grada Zadra i građana kao društveno kino, prostor susreta, odgajanja novih generacija i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena srednjih i zrelijih generacija. To je sve nužnost i potreba za jedan grad, štoviše krajnji trenutak za peti grad po veličini u Hrvatskoj. Potrebno je kino s dvoranom i udobnim sjedalicama za barem 150 gledatelja uz platno širine deset metara što je standard struke. Dodatno bi dobrodošla manja dvorana do 50 mjesta gdje bi se održavale edukativne projekcije za školarce, odnosno provodile radionice filma.

Poželjno je da bude u centru grada jer je to preporuka ministarstva kao i brojnih nacionalnih strategija kako bi gradska središta osigurala život umjesto ljetnih kulisa. 

Jedini smo grad bez nezavisnog, odnosno društvenog kina, naravno samo infrastrukturno.

Ministarstvo kulture i HAVC nas snažno podržavaju te su ostvarili inicijalni kontakt s Gradom Zadrom koji bi pak trebao sva četri dionika okupiti na jednom mjestu te intezivirati daljne korake. Natječaj za obnovu prostora koji su nekoć bili u kulturnoj funkciji je otvoren i kao takav je idealan da se obnove prostori poput Doma Sindikata, Teatra Verdi ili najbolje rješenje, ukoliko bi Tankerska plovidba kao novi vlasnik Turisthotela to amenovala, Kino Pobjedu.

Možda ima neki drugi prostor za koji ne znamo, bilo bi sjajno razmisliti zajedno i djelovati. Opasnost je da se u poziciji stalnog čekanja entuzijazam iscrpi i da grad ostane bez visoko kvalitetnog cjelogodišnjeg programa kojeg donosimo šestu godinu što bi bio kulturni poraz za sve uključene. 

Nama se čini da Kino Zona već ima vjernu publiku, a iza toga stoji cjelogodišnji rad. Koliko "ranije" slažete programski dio, treba li tu imati dobar filmski njuh/sluh/sva osjetila?

- Sustavni predani rad, afirmativna komunikacija te stajanje iza onog što prezentiramo, odnosno nudimo publici stvorilo je međusobno povjerenje i vjernost. Ipak ima još dosta sugrađana koji nas otkrivaju -  vesele nas njihove pozitivne reakcije i pohvale.

Intenziviramo i suradnju sa Sveučilištem te srednjim školama stoga nas i sve više mladih otkriva. 

Programski dio se svakako planira i mjesecima unaprijed, ali je nužno da ostanemo prilagodljivi promjenama u dostupnosti filmova i termina dvorana, izlascima novih ostvarenja koje procjenimo da je publici potrebno ranije vidjeti od nekog drugog te gostima koje možemo dovesti u Zadar.

Treba poznavati publiku kao i artikulirati poruku koju želimo s nekim programom poslati, odnosno staviti naglasak na temu koja je aktualna.  

Naš programski koncept nam je dosad donio brojna priznanja i pohvale od struke, kroz članstva u strukovnim udruđenjima, pozivima na specifična usavršavanja, selekciji naših članova u žirije filmskih festivala, do brojnih partnerstava i financiranja aktivnosti od strane Minsitarstva kulture, Zaklade Kultura nova i HAVC-a.

Ipak, klišeizirano ili ne, najveće priznanje dolazi od publike koja nam daje energiju i motiv da progam bude još sadržajniji i kvalitetniji usprkos stalnom problemu s financijama i prostorom.

Koliko osobno stigneš pratiti kulturno umjetnička događanja u Zadru?

- Nažalost najviše putem društvenih mreža i portala. Intenzitet rada kinoteke mi ne ostavlja puno slobodnog vremena, ali nadam se da kolege osjete podršku makar kroz upite, lajkove i pohvale. 

Centar za suvremenu kulturu umjetnosti i mlade odnedavno ima v.d. voditeljicu Maju Šimić. Koliko nam je poznato, ti si u radnoj skupini zaduženoj za izradu statuta budućeg Centra. Vrijeme ide... u kakvom je stanju sama zgrada budućeg Centra i koji su sljedeći koraci prema otvorenju istog?

- Radna skupina nije imala lagan posao po formiranju jer smo bili vremenski ograničeni hitnom potrebom za zaključenje Akta o osnivanju javne ustanove -u 2023. Nedavna odluka na razini države o produljenju roka stavljanja u funkciju objekata financiranim iz ITU sredstava skinulo je breme vremenskog pritiska sa članova radne skupine te se izrodio konstruktivni dijalog.

Vraćen je fokus na same djelatnosti Centra te se pokušava naći otpimalno rješenje koje bi zadovoljilo i aktere u kulturno-umjetničkom sektoru, udruge mladih te želje i potrebe osnivača Grada Zadra. Proces je intenzivan i složen, nerijetko sam dojma kao da ne pričamo istim jezikom, ali je potreban i poželjan. Najbitnije je da baš svi članovi radne skupine žele najbolje za zajednicu, onda su i ove porođajne muke lakše. 

Osjeća se povremeni medijski pritisak na rad same radne skupine što ne olakšava kreiranje optimalnog modela niti djelatnosti. Nedavno je izašla nepotpuna informacija o tome kako je glavni problem radnoj skupini šank u Centru.

Osim što je samo po sebi takvo seciranje upitno, nije ni problematika u potpunosti iznesena. Dakle predlaže se da Centar u svojim djelatnostima ima i mogućnost ugostiteljske djelatnosti, kojom bi se pratila događanja u Centru (u izvedbenoj dvorani kao i dnevni lounge prostor). Tako bi se osigurale niske cijene, dostupnost usluge prema potrebi Centra te omogućilo da ostvarena zarada ostane Centru za samofinanciranje aktivnosti. Time se ujedno i rasterećuje proračun Grada što je u interestu svih građana. 

Od nedavno si postao voditelj Volonterskog centra Zadar. Možeš li se kratko osvrnuti na to, zašto baš Volonterski centar i na kojim segmentima si odmah počeo raditi s već koliko mi se čini uigranom ekipom?

- S donedavnim voditeljima Marijom Špaletom i Josipom Vidovim surađivao sam od 2016. do danas na nekolicini događanja te sam bio impresioniran važnim poslom za zajednicu kojeg Volonterski centar radi i razinom kvalitete koja je posao pratila. Kako sam i sam kroz dosadašnji rad promicao volonterizam te profesionalnost u radu s volonterima (Centar nezavisne kulture i dvoje volontera na programu Kino Zone su nagrađeni Volonterskom rukom za postignuća u 2021. i 2022.) činilo mi se logičnim da se prijavim i tako dodatno pridonesem razvoju volonterstva u Zadarskoj županiji. Temelji su sjajni, ekipa je uigrana i kvalitetna stoga nije se bilo teško uklopiti. 

Zasad smo pripremali izvještaje za minulu godinu te ugovorili novu godinu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ usmjerenog na intergraciju izbjeglica iz Ukrajine u društvo, kojeg pak provodimo u suradnji s udrugom „Mi“ iz Splita i UNHCR-om. U provedbi je i dvogodišnji projekt „Val volonterstva“ , a tijekom veljače intenzivno smo radili na prevenciji elektroničkog nasilja među i nad djecom i mladima edukacijama u školama Zadarske županije. Smatram da je to goruća tema, problematika kojom se svakodnevno susreću djeca i mladi diljem svijeta te da sustavnim pristupom, edukacijom, prevencijom i podrškom možemo utjecati na incidenciju elektroničkog nasilja u školama. Nove generacije odrastaju paralelno u stvarnom svijetu i on-line, odrasli teško to prate i shvaćaju, ali nadam se da ćemo zajedničkim trudom uspjeti napraviti promjenu. 

Možeš li nam preporučiti neki film ili knjigu koji su te baš onako iznenadili i/ili oduševili u posljednje vrijeme?

- U posljednje vrijeme me zapravo najviše oduševila serija Fargo, najnovija 5. sezona je maestralna. Izvanredna gluma, majstorska kamera, pametan scenarij, odlični dijalozi i nepredvidljiva napetost do kraja posljednje epizode. 

 


Reci što misliš!