Ostalo / Intervjui

postavite realne fit ciljeve!

Vanja Tokić: Za zdrav život i trening nema pravog vremena ni godišnjeg doba. Ono je uvijek - sada, danas!

Vanja Tokić: Za zdrav život i trening  nema pravog vremena ni godišnjeg doba. Ono je uvijek - sada, danas!

Ovih dana mnogi od nas nisu zadovoljni vlastitom slikom, i nerijetko nas pogađa sindrom "od 1.1. krećem u teretanu"! Nekoliko blagdanskih kilograma viška česta su pojava, a kada se ugase božićne lampice i vratimo se u kolotečinu, skloniji smo nekim novim odlukama.

Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je uspostavljanje fitness rutine i/ili povratak istoj. Stručnjakinja na tom području naša je sugrađanka Vanja Tokić, iza koje su brojni uspjesi na svjetskim body building natjecanjima, a njezina fitness priča traje - rekli bismo - 365 dana u godini. Ujedno pomaže i drugima u stvaranju zdravih navika, personalni je trener, supruga, majka, sve stigne, pa i s nama podijeliti svoj stav o tzv. ''novogodišnjoj fit odluci"!

d204244f68db79aa707b7cabb42503e2.jpg?v=2- Između novogodišnjih odluka u samom vrhu se nađe i odluka o početku vježbanja, okretanju zdravom načinu života i odlasku u gym. E sad, siječanj obično bude jedan od ''punijih'' mjeseci u teretani, nažalost malo ih ''preživi" do veljače, a kamoli do lipnja, kaže nam Vanja.

Neki odustanu baš zbog gužvi, no neki postave nerealne ciljeve.

- Neralni cilj je jedan drastičan gubitak kilograma u prvom mjesecu, neki jednostavno već godinama kreću od 1. siječnja. Za svaku pohvalu je odluka o početku vježbanja, a ono što bi moglo pomoći je da se postave dugoročniji ciljevi...npr. u četiri mjeseca izgubit ću 10 kg.

Kada se vraćamo u svoju rutinu nakon pauze, važno je postupati polako i oprezno. Početi s 20 posto intenziteta na kojem ste bili. Isto tako, valja se držati vježbi za različite dijelove tijela i postepeno povećavati broj serija i ponavljanja. Ako odmah uletite u visoki intenzitet, riskirate ozljede.

Treba dati priliku i sebi i tijelu da se navikne na promijene od vježbanja do prehrambenih navika, ističe Vanja:

- Treba pustiti vremena i hormonima sreće da prorade, kako bi se osjećali bolje nakon i zbog treninga. Bilo da se radi o novogodišnjoj odluci ili tri mjeseca pred ljeto ili od ponedjeljka (nekog), odluka o početku treniranja i usvajanja zdravog ili zdravijeg načina života nema pravo vrijeme ni godišnje doba. Ono je uvijek - sada, danas! Podrška obitelji, prijatelja, partnera je samo još jedan plus.


Reci što misliš!